Vijf grote hennepkwekerijen ontdekt in Volendam [update]

Het pand aan de Marconistraat.

Het pand aan de Marconistraat.© Foto DNP.NU

Bij de Papaverstraat.

Bij de Papaverstraat.© Foto DNP.NU

Pand aan de Marconistraat.

Pand aan de Marconistraat.© Foto DNP.NU

Pand aan de Marconistraat.

Pand aan de Marconistraat.© Foto DNP.NU

Bij de Papaverstraat.

Bij de Papaverstraat.© Foto DNP.NU

Bij de Papaverstraat.

Bij de Papaverstraat.© Foto DNP.NU

1 / 6
Internetredactie
Volendam

In Volendam zijn donderdag in vijf grote hennepkwekerijen ontdekt bij een integrale controle onder leiding van de gemeente Edam-Volendam. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Vier kwekerijen werden ontdekt in bedrijfspanden aan de Marconistraat. De vijfde werd gevonden in een bedrijfspand op de Papaverstraat. Ook zijn er twee bedrijfsvoertuigen in beslag genomen. Volgens een voorlichter van de politie gaat het om ’echt grote’ kwekerijen. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. De politie doet verder onderzoek.

De kwekerijen zijn met hulp van de brandweer ontmanteld, laat de gemeente Edam-Volendam weten die spreekt van grootschalige hennepkwekerijen die ’het werk van criminelen moet zijn’. Over de exacte omvang van de kwekerijen heeft de gemeente nog geen uitspraken gedaan.

Eerder dit jaar werden na een brand aan de Dieselstraat, niet ver van de Marconistraat, ook hennepkwekerijen ontdekt.

Lees ook: Grote brand in Volendam leidt tot bijzondere vondst; hennepkwekerijen bij toeval aangetroffen in twee ontruimde panden

Levensgevaarlijk

Volgens de gemeente zorgden de hennepkwekerijen voor levensgevaarlijke situaties. ,,In de hennepkwekerijen die vandaag zijn aangetroffen was apparatuur aanwezig om het gehalte CO2 in de lucht te verhogen. Hennepplantjes groeien dan harder, maar voor mensen is zo’n atmosfeer levensgevaarlijk’’, schrijft de gemeente Edam-Volendam in een verklaring. ,,Met de elektra was geknutseld. Bij kortsluiting was brand of zelfs een explosie mogelijk. De criminelen die deze vijf kwekerijen hebben gebouwd, dachten alleen om hun winst en niet om risico’s voor omwonenden.’’

Samenwerking

Bij de controle op het bedrijventerrein in Volendam werkte de gemeente samen met politie, douane, nutsbedrijven en milieutoezichthouders. Naast de hennepkwekerijen is tijdens de controle een illegale woning ontdekt en bleek op drie plekken dat bedrijven onjuist omgingen met de opslag van gevaarlijke stoffen.

(tekst gaat verder onder de foto)

© Foto DNP.NU

,,Doel van de actie is controleren of wet- en regelgeving wordt nageleefd. De controle gebeurt onaangekondigd in verschillende panden en bedrijven. Er wordt gelet op vergunningen, bouw- en milieuzaken, veiligheidsrisico’s, en er wordt ook naar mogelijke criminaliteit gezocht’’, liet de gemeente weten.

Signaal

Met de onaangekondigde controle willen de betrokken partijen een signaal afgeven: ,,Bedrijventerreinen kunnen helaas aantrekkelijk zijn voor illegale activiteiten. Maar ook op bedrijventerreinen wordt gehandhaafd.’’

De controle staat niet op zichzelf. De actie in Volendam is onderdeel van een regionaal plan om de veiligheid op bedrijventerreinen te verbeteren. ,,In de regio Zaanstreek-Waterland zijn eerder integrale controles gehouden. In de loop van komend jaar worden deze onaangekondigde controles in de hele regio voortgezet’’, laat de gemeente weten.

Bij de Papaverstraat.

Bij de Papaverstraat.© Foto DNP.NU

Net binnen