Gelukkig hebben we ons geplaatst voor Qatar, kunnen we het WK tenminste écht boycotten | commentaar

GerBen van ’t Hek

Gelukkig hebben ’we’ ons geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Een boycot als je toch niet mag meedoen, is tamelijk gratuit. Maar nu! Nu kunnen ’we’ tenminste een statement maken door niet te gaan.

Dat het wereldkampioenschap in Qatar worden geschraagd door fraude, omkoping, mensenhandel, uitbuiting en honderden doden is geen nieuws. Dat is al bekend, en talloze keren herhaald en bevestigd, vanaf het moment dat de grootste voetbalshow op aarde aan de woestijnmiljardairs werd toegewezen in 2010.

Meningen dat Nederland het WK daarom zou moeten boycotten bestaan ook al tien jaar. Verblind door dezelfde oliedollars waarmee wereldvoetbalbond Fifa weigert iets te zien, heeft de KNVB op z’n allerstevigst de ogen dicht geknepen voor de misstanden.

Met hetzelfde eeuwige argument dat sport en politiek niet verweven zijn, vindt de KNVB dat Oranje met een gerust geweten aan het zwaar besmeurde toernooi mee kan doen. Cynischer: anders zijn al die doden voor niets gestorven en de stadions zinloos gebouwd.

In werkelijkheid zijn sport en politiek met elkaar verbonden zolang ze bestaan: geef het volk brood en spelen, de Romeinen wisten het al. En de lijst foute regimes die met sport hun blazoen probeerden op te poetsen, is eindeloos.

En het kan ook zo anders, bewijst de wereldtennisbond. De WTA zette deze week resoluut een streep door alle internationale tennistoernooien in China. En zolang er geen duidelijkheid komt over de veiligheid van toptennisster Peng Shuai blijft die boycot van kracht. Staaltje politiek op het hoogste niveau. Een applaus waard.

Intussen liet de WK-organisatie in Qatar weten niet op homoseksuele voetbalsupporters te zitten wachten. En als ze toch komen: gelieve dan de geaardheid tijdens het WK te verbergen. Ze houden niet zo van homo’s in Qatar, vandaar.

Nog een reden, de zoveelste, om te zeggen: we gaan niet! Dan maar geen wereldtitel. Maar de KNVB zal de regenboogband voor de aanvoerder van Oranje met die mooie inclusieve slogan gewoon in de sporttas doen: ’One love - voetbal verbindt’.

Schijnheiligheid ook.

Net binnen