Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school in Michigan

ANP Producties | Bron: ANP
Oxford

In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent. De overige gewonden waren leerlingen.

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Het semi-automatische pistool waarmee de jongen om zich heen schoot is in beslag genomen. Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht. Voor de schietpartij zou de schutter foto's van het pistool op sociale media hebben geplaatst.

Schietpartijen op scholen komen vaker voor in de Verenigde Staten. Leerlingen in Oxford reageerden volgens Amerikaanse media dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen.

Camera's

De politie zegt dat er veel bewakingscamera's hingen in de school. Ook was daar al herhaaldelijk geoefend op een mogelijke schietpartij. Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de jonge schutter, zou fulltime zijn ingezet om het gebouw te bewaken.

"De school heeft gezorgd dat we wisten waar we heen moesten gaan, wie we moesten bellen en wat we moesten doen", zei een 15-jarig meisje, die volgens The New York Times naar een parkeerplaats was gevlucht. "Ik weet niet wat er was gebeurd als we deze training niet hadden gehad."

Motief

De schietpartij zou uiteindelijk niet meer dan vijf minuten hebben geduurd. President Joe Biden reageerde vanuit Minnesota op het drama. Hij zei mee te leven met de nabestaanden. "Die hele gemeenschap moet nu in shock zijn."

Het motief van de schutter is niet bekend. Hij zou alleen hebben gehandeld en werd zonder weerstand te bieden gearresteerd nadat hij 15 tot 20 schoten had gelost, aldus de politie. De schutter vertelde niets aan de politie en beriep zich op zijn recht op een advocaat nadat zijn ouders hem hadden geadviseerd niet te spreken.

Cijfers

De schietpartij zal ongetwijfeld de discussie over wapenbezit in de VS weer aanzwengelen. In 2019, het laatste jaar waarvan volledige cijfers bekend zijn, vielen volgens de University of California 39.707 doden door vuurwapens. Het leeuwendeel daarvan zijn zelfmoorden. 14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met vuurwapens, oftewel 37 procent van het totale aantal vuurwapendoden.

Slechts 0,2 procent van alle doden door vuurwapens valt in massale schietpartijen in het openbaar, becijferde de University of California. 31 procent van alle huishoudens in de VS heeft een of meer vuurwapens.

Net binnen