Aanmeldcentrum in Ter Apel nog steeds te vol

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De centrale opvanglocatie voor asielzoekers in Ter Apel is nog steeds te vol. De situatie is niet meer zo nijpend als vorige week, toen er geen plek was voor honderden mensen. Maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dagelijks nog steeds zo'n honderd plekken te weinig, aldus een woordvoerster dinsdag. Het COA is nog steeds dringend op zoek naar meer opvangplekken.

In Assen is vorige week een noodopvang geopend in de Expo Hal. Daar is voor minimaal drie weken plaats voor maximaal vijfhonderd mensen. In eerste instantie heeft het COA daar vluchtelingen voor een nachtje ondergebracht, zodat deze mensen in elk geval een bed en een dak boven hun hoofd hebben. Deze asielzoekers beginnen de volgende dag met de intakeprocedure in Ter Apel. Maar er verblijven nu ook vluchtelingen voor langere tijd. Het COA mag de hal tot 31 maart volgend jaar gebruiken als dat nodig is.

Volgens het COA ontstaat het gebrek aan opvangplaatsen doordat "het in de hele keten verstopt zit". Diverse tijdelijke noodopvanglocaties zijn of worden alweer gesloten. Vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen kunnen niet doorstromen omdat gemeenten te weinig woningen hebben. De dienst dringt aan op veel meer opvangplekken op structurele basis, aangezien pieken in de toestroom aan asielzoekers zich met regelmaat blijven voordoen.

Net binnen