Covidia overweegt Testen voor Toegang op Texel helemaal te sluiten. Op de Friese Waddeneilanden hebben de gemeenten het probleem al opgelost

© Foto ANP

Anja Roubos
De Koog

Het is onzeker of Testen voor Toegang op Texel enkele dagen per week geopend blijft. Aanbieder Covidia zegt nog geen besluit te hebben genomen over volledige sluiting van de locatie in De Koog en in gesprek te zijn met de gemeente Texel.

,,Onze insteek blijft dat Testen voor Toegang dagelijks beschikbaar moet blijven op het eiland’’, zegt de gemeentewoordvoerder. Twee weken geleden zei burgemeester Michiel Uitdehaag het onacceptabel te vinden dat de dagelijkse opening van deze testlocatie zou worden teruggebracht naar twee dagen per week, waardoor ongevaccineerden niet meer kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten op het eiland.

Vanaf 11 november geldt in Nederland een nieuw vergoedingensysteem dat het voor aanbieder Covidia onrendabel maakt om dagelijks geopend te zijn op Texel. Testen zou daarom alleen vlak voor en in het weekend nog mogelijk zijn, terwijl juist half november de coronamaatregelen werden verscherpt.

Testen in Den Helder

Maar nu beraadt de aanbieder zich dus over volledige sluiting van de Texelse locatie. Dat zou betekenen dat inwoners en toeristen die zich willen laten testen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een museum daarvoor helemaal naar Den Helder moeten reizen.

De gemeente meldt nog steeds in overleg te zijn met de testaanbieder, Stichting Open Nederland en het ministerie van VWS over een continue testvoorziening op Texel.

Friese Wadden

Voor de Friese Waddeneilanden speelde eenzelfde probleem, maar daar werd snel een oplossing gevonden. Testen voor Toegang wordt op de Friese Wadden aangeboden door Alegria Health. Een woordvoerder zegt dat er twee weken geleden al overeenstemming is bereikt met de gemeenten en dat de financiële consequenties gezamenlijk worden opgelost.

De Texelse gemeentewoordvoerder meldt desgevraagd dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor Testen voor Toegang niet wil overnemen.

Net binnen