Duitsland ziet Nederland als risicogebied na toename besmettingen

ANP Producties | Bron: ANP

Duitsland wijst Nederland vanwege de vele coronabesmettingen in het land vanaf zondag weer aan als een hoogrisicogebied. Reizigers vanuit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland via internet registreren bij de Duitse autoriteiten en bij aankomst in quarantaine als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs kunnen uploaden.

De quarantaineperiode duurt tien dagen, maar kan vanaf de vijfde dag met een coronatest vroegtijdig worden beëindigd. De inreisbeperkingen gelden voor mensen die in de tien dagen voor hun aankomst in een hoogrisicogebied zijn geweest, al gelden er wel uitzonderingen voor grensverkeer, forenzen en mensen die doorreizen naar andere landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben al sinds eind juli de status van hoogrisicogebied.

Naast Nederland heeft Duitsland ook België, Ierland en Griekenland op de lijst van hoogrisicogebieden gezet. Nederland is tijdens de pandemie al meerdere keren op de lijst geplaatst. De voorlaatste keer was eind juli. Toen werden de inreisbeperkingen binnen een maand weer geschrapt.

Duitsland eist van iedereen vanaf 12 jaar, ongeacht waar ze vandaan komen, een coronabewijs als ze het land in reizen of op doorreis zijn. Dat mag een vaccinatie- of herstelbewijs zijn, maar ook een recente coronatest. Reizigers zonder de juiste documenten kunnen worden beboet. Er gelden uitzonderingen voor mensen die bijvoorbeeld voor hun werk of opleiding de grens over gaan.

Net binnen