Goedheiligman bezoekt West-Friesland, maar eerste afmeldingen druppelen binnen door corona. Twisk gaat niet door

Sinterklaas in Enkhuizen.© Foto Henk de Weerd

Ronneke van der Genugten

Sinterklaas, hulpklazen en een horde pieten trekken zaterdag 13 november en zondag 14 november door de regio om de aankomst van de goedheiligman breeduit te vieren. Door de coronamaatregelen die vrijdagavond bij de persconferentie bekend worden kan het zijn dat de sint de agenda vandaag of morgen nog omgooit.

Inmiddels druppelen de eerste afzeggingen van Sinterklaas al binnen. Zo is de intocht in Twisk nu afgeblazen. En de goede man is al op leeftijd: soms vergeet hij iets te noteren. We raden dan ook aan om in eigen stad of dorp goed in de gaten te houden welke intochten en/of feestelijkheden zijn georganiseerd.

zaterdag 13 november

Hoorn

Sinterklaas meert om 11.45 aan bij de Doelenkade. Vanwege coronamaatregelen is de intocht korter dan gebruikelijk en zijn er geen activiteiten op de Roode Steen gepland. De optocht door de binnenstad gaat wel door. Aan de optocht is een verkleedwedstrijd gekoppeld. Het kindje dat het mooist verkleed komt, krijgt aan huis een mooie prijs uitgereikt.

Enkhuizen

De grote kindervriend moet in Enkhuizen ook een klein beetje uitwijken van zijn vaste route, omdat de binnenhaven niet bereikbaar is voor de Pakjesboot. Om hem een beetje op weg te helpen roept hij de hulp in van de kinderen uit de omgeving. Vanaf 13 uur kunnen zij op de uitkijk gaan staan aan de Dijk. Hier wordt de Goedheiligman rond 13.30 verwacht voor een vrolijke optocht door de binnenstad. Sinterklaas is ook gevraagd om een gaatje in zijn agenda open te houden voor een pieteninvasie in de stad op zaterdag 27 november en een pietendisco op zaterdag 4 december. 20 en 21 november organiseert WSV ‘De Haringstadters’ een Sint Nicolaas wandeltocht in Enkhuizen.

zondag 14 november

Avenhorn

Kinderen in Avenhorn en de Goorn kunnen na een optocht door de dorpen in restaurant Villa Groet aanschuiven voor een meet and greet met Sinterklaas. Burgemeester Bonsen komt ook langs. Wie weet, waagt deze een danspasje op de dansvloer met dj Coole piet. Aanvang: 15 uur.

Berkhout

Sinterklaas komt wel met de boot naar Berkhout, maar vaart de ‘haven’ niet binnen. Nee, zijn boot staat op een tractor, waardoor alle kinderen uit het dorp in optocht met hem kunnen meelopen. De optocht begint om 14.30 uur op het Oosteinde en trekt daarna de nieuwbouw Schuitemakerplan in. De intocht eindigt bij café De Ridder, waar een fijn feest voor de sint wordt gebouwd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sinterklaas krijgt een broodje aangereikt bij zijn ontbijt in Hoorn.© Foto Theo Groot

Bovenkarspel

Zondag wordt Sinterklaas in Bovenkarspel verwacht. Hij vond aankomst in de haven met het oog op de coronamaatregelen niet zo’n goed idee. Daarom is ervoor gekozen om hem rond 13 uur bij molen De Ceres met een warm onthaal te verrassen van vooruitgestuurde pieten, burgemeester Wortelboer en muziekvereniging Crescendo. Daarna maakt de sint een vaartocht door de waterwegen van Bovenkarspel en Grootebroek.

Opmeer

Een groot Sinterklaasfeest in sporthal De Weyver zit er niet in dit jaar, maar daardoor is er wel meer tijd voor een grote en lange intocht. Om teleurstelling te voorkomen vindt Sinterklaas het belangrijk dat ouders en kinderen uit Opmeer weten dat hij niet zal afstappen voor handjes en foto’s en dat er maar een paar pieten zijn die pepernoten uitdelen. De intocht begint om 11 uur in Aartswoud en trekt langs Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek. Sinterklaas houdt de kinderen overigens nog wel in spanning; hij beslist vrijdagavond 12 november in de avond of zijn bezoek definitief doorgaat.

Wijdenes

Na de landelijke aankomst koerst de pakjesboot richting Wijdenes. Naar verwachting zal deze daar om 10.45 aanmeren. Burgemeester Michiel Pijl staat op de kade klaar om Sint een warm welkom te heten. Vervolgens trekt Sinterklaas per koets onder muzikale begeleiding van Wijdenes naar Oosterleek en Venhuizen.

Medemblik

In gemeente Medemblik zijn er meer intochten ingepland voor een feestelijk onthaal: zaterdag 13 november in Wognum om 17 uur. Zondag wordt Sinterklaas om 12 uur in Abbekerk/Lambertschaag verwacht, rond 13 uur in Nibbixwoud, om 14 uur in Midwoud/Oostwoud. Een week later zijn Benningbroek (11 uur), Opperdoes (13 uur) en Wervershoof (16.30 uur) aan de beurt.

zaterdag 27 november

Lutjebroek

Lutjebroek Sinterklaas heeft het druk, en kan natuurlijk niet alle regionale kernen bezoeken in het weekend van aankomst. Daarom brengt hij op zaterdag de 27e een bezoek aan Lutjebroek. Om 13.30 uur start een optocht door het dorp. Op dezelfde dag wordt in café De Paus een musical opgevoerd door kinderen uit groep 7 van de Baskuul. Om het extra feestelijk te maken wordt gevraagd of de kinderen verkleed willen komen. De middag wordt afgesloten met een speciale gezinsviering in de St. Nicolaas kerk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vorig jaar ging Sinterklaas op huisbezoek.© Foto aangeleverd

sint-activiteiten

Stichting Kinderfietsjes

Sinterklaas staat bekend als gulle gever, maar wil dit jaar nog iets extra’s doen. In samenwerking met Stichting Kinderfietsjes en Stichting Kinder Cadeau deelt de Goedheiligman op zaterdag 27 november tussen 15 en 17.30 uur cadeautjes uit voor kinderen uit minimagezinnen. Aanmelden kan tot 20 november via: kinderfietsjesactie@hotmail.com.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Pakjesboot in het Flessenscheepjesmuseum.© Foto aangeleverd

Flessenscheepjesmuseum

Pakjesboot 12 zal dit jaar geen overuren draaien, omdat veel plaatsen kiezen voor een alternatief. Het Flessenschaapjesmuseum uit Enkhuizen zorgt alsnog voor een intocht per boot, maar dan wel in een fles. Marianne van Haandel, een van de vrijwilligers van het museum, maakte hiervoor een bijzonder exemplaar dat vanaf zaterdag tentoongesteld wordt in het museum, met een bijpassende rijm:

Alle kinderen in het land hebben er een jaar op gewacht... / En gelukkig heeft de pakjesboot Sinterklaas weer gebracht. / En raad eens waar hij heeft aangemeerd? / Jazeker, de boot ligt in ons flessenscheepjesmuseum geparkeerd. / Dat was nog wel een ding / Want het was best lastig hoe die boot de fles inging. / Bent u benieuwd naar de pakjesboot in de fles? / U bent welkom in het museum voor december, zes. / Dan zeggen wij de Sint weer gedag. / En gaat de boot weer voor één jaar in de opslag.

Glutenvrij

Bij de intocht van Sinterklaas in Andijk en Medemblik (beiden op zaterdag 13 november om 17 uur) lopen dit jaar glutenvrije pieten mee. Deze hulpjes van de sint hebben gluten- en lactosevrije Consenza kruidnoten bij zich.

(Tekst gaat door onder de foto)

Glutenvrije Pieten in gemeente Medemblik.© Foto aangeleverd

Sinterklaasfilm

Cinema Oostereiland in Hoorn en Cinema Enkhuizen vertonen allebei de nieuwe sinterklaasfilm ’De Club van Sinterklaas en het vergeten Pietje’. In dit nieuwe muzikale avontuur brengt het jonge Pietje Fernando onbedoeld het Sinterklaasfeest in gevaar. Hij krijgt de belangrijke taak om op de gouden sleutel van Sinterklaas te passen, maar dan mist hij de boot. Met zijn beste vriend Pony draaft hij zo snel hij kan over land naar Nederland, maar komt hij nog op tijd? Zonder sleutel kan Sinterklaas geen cadeautjes brengen bij alle kinderen die in huizen zonder schoorsteen wonen. Voor de film werden onder meer opnamen ook opnamen gemaakt in Hoorn. Bij Cinema Oostereiland draait de film op de zondagen 14 en 28 november (13.30 uur), in Enkhuizen op de zondagen 14, 21 en 28 november (11 uur).

Oproep

De redactie is benieuwd naar uw ervaringen tijdens de intocht. Maakt u leuke foto’s en wilt u deze delen met de lezers van deze krant? Stuur deze dan naar de redactie: redactie.wef@nhd.nl met vermelding van naam en plaats waar de foto gemaakt is. De redactie maakt een selectie voor plaatsing in de krant en/of website.

Oproep

De redactie is benieuwd naar uw ervaringen tijdens de intocht. Maakt u leuke foto’s en wilt u deze delen met de lezers van deze krant? Stuur deze dan naar de redactie: redactie.wef@nhd.nl met vermelding van naam en plaats waar de foto gemaakt is. De redactie maakt een selectie voor plaatsing in de krant en/of website.

Net binnen