Ouders van doodgereden Tamar uit Marken naar rechter om vervolging van daders af te dwingen

Politieonderzoek op de plek van het ongeval.

Politieonderzoek op de plek van het ongeval.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Marken

De ouders van de vorig jaar doodgereden Tamar uit Marken leggen zich niet neer bij het besluit van het Openbaar Ministerie om de veroorzakers van het ongeval niet te vervolgen. Ze stappen naar de rechter om alsnog vervolging af te dwingen.

Advocaat Sébas Diekstra heeft dat namens de nabestaanden bekendgemaakt. De ouders van het meisje leggen zich niet neer bij de beslissing en eisen dat een rechter zich alsnog over de zaak buigt. Dat kan door middel van een zogeheten ’artikel 12-procedure’. De rechter buigt zich dan over de beslissing van het Openbaar Ministerie om geen vervolging in te stellen.

De 14-jarige Tamar kwam in de nacht van 25 juli 2020 om het leven nadat ze van huis was weggelopen na een ruzie over bedtijd. Haar levenloze lichaam werd later aangetroffen in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Uit onderzoek bleek dat ze was overleden aan de gevolgen van een aanrijding.

Lees ook: Ouders doodgereden Tamar (14) doen voor het eerst hun verhaal. ‘De eerste gedachte was, hoe moet ik nu verder leven’

De zoektocht naar de dader leidde naar Duitsland. Eerder dit jaar concludeerde Justitie dat de destijds 28-jarige bestuurder van de auto wel verantwoordelijk was, maar ze volgden zijn verdediging dat hij niet had kunnen weten dat hij iemand had aangereden. Zelf zei hij dat hij dacht dat hij door een gat in de weg reed. Uiteindelijk kreeg hij wel een boete, maar die werd opgelegd omdat hij ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon had gekeken.

De nabestaanden schakelden ongevallendeskundige Willem Baan Hofman in, en die kwam op basis van sporen tot de slotsom dat het meisje na het ongeluk verplaatst moet zijn. Er werd echter geen DNA van de chauffeur van de auto of andere inzittenden aangetroffen.

Lees ook: Lichaam van doodgereden Tamar (14) uit Marken is versleept, zeggen deskundigen. ’Wij analyseren honderden ongevallen. Dit kan niet alleen zijn gekomen door de aanrijding’

Net binnen