Uitverkochte lichtjesavond met kermis en vuurwerk in het Zuiderzeemuseum: ’Ouderwets gezellig’

Veel panden en objecten werden in de schijnwerpers gezet.

Veel panden en objecten werden in de schijnwerpers gezet.© Foto Henk Groenewoud

Paul Gutter
Enkhuizen

Met drieduizend bezoekers was de ’Avond in het Zuiderzeemuseum’ - de traditionele afsluiter van het buitenseizoen - een dag van tevoren al uitverkocht. Ook de avond zelf werd een succes. ,,’Ouderwets gezellig’, dat heb ik heel vaak teruggehoord. Zowel van bezoekers als vrijwilligers’’, aldus museumdirecteur Stephan Warnik.

Zaterdagavond konden de bezoekers zich vergapen aan een feeëriek verlicht buitenmuseum in Enkhuizen, waar diverse pandjes en objecten in een betoverend schijnsel werden gezet en kinderen met gratis lampionnen alvast een voorschotje namen op Sint-Maarten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zodra de schemering begon te vallen, baadde het buitenmuseum in een feeeriek schijnsel.

Zodra de schemering begon te vallen, baadde het buitenmuseum in een feeeriek schijnsel.© Foto Henk Groenewoud

Ambachtslieden demonstreerden hun kunnen, bezoekers konden met de veldschuit over de grachten varen, er was livemuziek in de muziektent en ook de oud-Hollandse kermis draaide op volle toeren. De avond werd afgesloten met een vuurwerk, dat vanaf de zeemuur ook door veel andere belangstellenden werd aanschouwd. Die hadden dat immers moeten missen tijdens de Harddraverijdag in september.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op de Urker Bult gingen, net zoals in vroeger tijden, de olielampen aan.

Op de Urker Bult gingen, net zoals in vroeger tijden, de olielampen aan.© Foto Zuiderzeemuseum

Het waren stuk voor stuk ingrediënten voor een onovertroffen sfeertje, mede dankzij het goede weer. ,,Afgelopen week was het natuurlijk nogal wisselvallig, maar even goed was het toen al vrij druk met sommige dagen boven de tweeduizend bezoekers’’, zegt directeur Stephan Warnik.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vanuit de feestelijk verlichte muziektent klonk livemuziek, waar ook de bezoekers in de voorbij varende veldschuit van konden genieten.

Vanuit de feestelijk verlichte muziektent klonk livemuziek, waar ook de bezoekers in de voorbij varende veldschuit van konden genieten.© Foto Zuiderzeemuseum

Een verklaring daarvoor heeft hij wel. ,,Het was natuurlijk herfstvakantie, maar het komt vooral door de oud-Hollandse kermis. Veel kermissen in het land zijn niet doorgegaan en ik denk toch dat ouders hun kinderen dat kermisgevoel wilden bezorgden. En met zo’n acht tot tien attracties kun je ook echt wel spreken van een volwassen kermis.’’

(Tekst gaat door onder de foto’s)

De kermis trok opnieuw veel bezoekers.

De kermis trok opnieuw veel bezoekers.© Foto Zuiderzeemuseum

De kermis trok opnieuw veel bezoekers.

De kermis trok opnieuw veel bezoekers.© Foto Zuiderzeemuseum

Er had dus zaterdagavond zomaar een publieksrecord - de pieken in de afgelopen jaren lagen rond de 3500 bezoekers - gevestigd kunnen worden, ware het niet dat het museum de limiet had gesteld op drieduizend kaarten.

,,Dat had vooral te maken met de horeca’’, legt Warnik uit. ,,In het restaurant en ook voor toiletbezoek moest een coronacheck gedaan worden en we wilden voorkomen dat daar al te lange wachtrijen zouden ontstaan. Vandaar dat we zo’n 15 procent lager hebben ingezet. Dat heeft goed uitgepakt. We kijken echt terug op een heel geslaagde lichtjesavond, mensen hadden er écht zin in.’’

De lichtjesavond werd afgesloten met een fraai vuurwerk.

De lichtjesavond werd afgesloten met een fraai vuurwerk.© Foto Zuiderzeemuseum

Net binnen