We zitten met z’n allen in een loop | column

Richard Kemper

Terwijl ze in Ter Apel de aanvoer van asielzoekers niet meer kunnen verwerken, kunnen ook de hondenuitlaatservices in Nederland de vraag niet meer aan. Het waren afgelopen week twee nieuwsitems in hetzelfde journaal, die op een of andere manier schril tegen elkaar afstaken.

Niet dat die honden er iets aan kunnen doen, anders krijg ik straks de Nederlandse Teckelclub weer op m’n dak die me verwijt dat ik demoniserende berichten verspreid over hun achterban. Daar moet ik dan weer op reageren op Twitter en daarover zal Humberto Tan dan het woord tot mij richten in zijn talkshow. Daar vindt Jensen natuurlijk weer wat van, want die moet drie keer per week een uur vol lullen op zijn eigen internetkanaal om via een wonderlijke ketting van drogredenen foeilelijke T-shirts met ’Ik zie het’ erop te verkopen. En zo houden we elkaar lekker bezig.

Talkshows puilen nog elke avond uit van de zin en onzin van coronapassen en het gevaar van covid. Dat we het er überhaupt nog over hebben! Voetbalstadions puilen uit van hossende, knuffelende, schreeuwende en zingende mensen en het grootste gevaar komt door een inzakkende tribune. Maar als 1 procent van dat aantal bezoekers een theatervoorstelling bezoekt waarbij niemand elkaar aanraakt, niemand meezingt of ergens doorheen zakt leidt dat tot principiële discussies over uitsluiting.

Het lijkt wel of we met z’n allen in een ’loop’ zitten. Elke keer als ik het journaal aanzet, val ik in een vier uur durend déjà vu en kom aan het eind van de avond toch weer duizelig uit bij het begin: Ernst Kuipers. Het lijkt wel een huwelijk. We kijken elke avond naar dezelfde koppen, horen dezelfde woorden en interrumperen elkaar steeds sneller omdat we toch al weten wat de ander gaat zeggen.

Soms denk ik dat het hele coronadebat gewoon een excuus is om het niet over andere dingen te hoeven hebben. Baudet die zich steeds verder als doodenge demagoog ontpopt om het volk op te ruien tegen, ja tegen wat eigenlijk? Je zal maar een zoon hebben die op het punt staat van zijn coming out en een of andere mafklapper met een kinderachtig petje (dat niet zou misstaan op de gay pride) zegt dat je als hetero minder kans hebt om ziek te worden. De man is zo vol van zichzelf dat hij geen ruimte meer over heeft om stil te staan bij wat woorden kunnen doen, ook al kloppen ze statistisch honderdduizend keer.

Stel dat ik zou stellen dat er onder FvD-aanhang relatief veel minder hoogopgeleide mensen zitten? Al zou het tweehonderdduizend keer kloppen, wat heeft het zin om het te zeggen? Staat wat ik ermee zou bereiken in verhouding tot wat het zou doen bij mensen die Thierry slim vinden? Ik wil uit deze ’loop’.

Ik snak naar ander nieuws, andere mensen, andere woorden en scroll door apps van landelijke dagbladen. Gelukkig word ik op mijn wenken bediend. Toto, het bulldoghondje van Gordon, kan goed aarden in hun nieuwe woonoord Dubai. Ze zijn gevlucht uit het barbaarse en verhardende Nederland. Nederland is te asociaal, te angstig, te bekrompen. Er is hier volgens z’n baasje geen ruimte meer voor hulpzoekenden, geen oog voor minder bedeelden. Nederland is te vol. Gaat dit over Ter Apel? Nee joh gekkie, over de hondenuitlaatdiensten!

@richardkemper op Instagram

Net binnen