Gelijkvloerse kruispunten met verkeerslichten in plaats van Hoornse turborotonde zijn 8,25 miljoen meer dan waard: ’Het verkeer rijdt veel beter door’

Nieuwe verkeerssituatie.

Nieuwe verkeerssituatie.© Foto Mediahuis

Ronneke van der Genugten
Hoorn

De werkzaamheden leverden een paar weken flinke ergernis op. Eenmaal door de zure appel heen gebeten, is een meerderheid blij met de nieuwe verkeerssituatie op de belangrijkste toegangsweg naar Hoorn vanaf de A7.

8,25 miljoen euro heeft het gekost om de turborotonde te vervangen door gelijkvloerse kruispunten met verkeerslichten. Maar hiermee is wel een enorme ergernis weggenomen bij menig weggebruiker. 66 procent van de deelnemers aan de stelling ’Kruising in plaats van turborotonde hadden ze veel eerder moeten doen!’ is content met de nieuwe situatie.

Minder gevaarlijke situaties en snellere doorstroming zijn argumenten van respondenten om het eens te zijn met de stelling. Piet Baas uit Hoogkarspel noemt het daarnaast een duurzame verbetering en schrijft verder: „Als je de vroegere turborotonde in de avonduren voor het eerst ging berijden, was het een soort kermisattractie. Eenmaal erdoorheen waren soms weggebruikers totaal gedesoriënteerd.”

Ab Molenaar uit Medemblik is het eens met de stelling, maar noemt de 8,25 miljoen euro daarentegen kapitaalvernietiging. „Er is niet bij nagedacht dat de destijds bestaande kruisingen verbreed konden worden en stoplichten zeker ook hier konden werken zoals een eindje verderop op het Keern. Ja, je moet weleens stoppen voor het rode licht, maar daar zal niemand over zeuren. Wel over de extra kosten die dit project met zich meebrengt. Daar hadden ze heel wat leukere dingen van kunnen doen, zoals besteden aan de ouderen en hulpbehoevende mensen die vaak aan huis gekluisterd zijn. Hoorn denk voortaan beter na. Dit verdient geen schoonheidsprijs.”

„Het verkeer rijdt veel beter door”, stelt voorstander Albert-Jan Sluis uit Hoorn. „Het is nu veel makkelijker om vanaf de Berkhouterweg en de Westfriese Parkweg over te steken. Dat was op drukke momenten voorheen best een uitdaging.” Wel noemt deze tevreden weggebruiker nog een minpuntje: „Het extra verkeerslicht dat op de Berkhouterweg staat. Dat zou (als ik het goed heb begrepen) ervoor moeten zorgen dat bussen vanaf de bussluis bij Het Dampten vrije doorgang over het kruispunt hebben. Maar, dit verkeerslicht staat ook vaak op rood, terwijl er helemaal geen bussen aankomen. Dat is best ergerlijk en houdt het verkeer onnodig op.”

Verschillende tegenstanders van de vernieuwde verkeerssituatie, waaronder Ed de Heij uit Hoorn, vinden de verkeerslichten juist vertragend werken. Ook John de Jong uit Hoorn is het niet eens met de stelling dat de verandering al veel eerder had moeten plaatsvinden. Hij schrijft: ,,Achteraf kijk je een koe in de kont. Rotondes zijn in de regel veiliger dan een kruising.” Volgens Eric Nat uit Avenhorn werkte de turboronde wel goed, maar handelden de weggebruikers zelf verkeerd.

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Net binnen