Bh’s de lucht in op het Waagplein. Colourwalk vraagt aandacht voor borstkanker

Beeld van een van de vorige Colourwalks

Beeld van een van de vorige Colourwalks© Lucienne van der Stouwe

Rob Bakker
Alkmaar

De laatste Colourwalk van 2021 door de Alkmaarse binnenstad vraagt zaterdag 30 oktober aandacht voor borstkanker.

Zoals gebruikelijk bij de Colourwalks is het Canadaplein om 11 uur weer het startpunt van een kleurrijke parade door de binnenstad. De tocht eindigt op het Waagplein, waar dit keer bh’s omhoog worden gegooid als symbool voor de strijd tegen borstkanker. Er is muziek en ook spelers van het Vrij Zijn-theater - uitgedost als poezen - luisteren de optocht op.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Ook kunstenares Helen Roeten, organisator van de Alkmaarse Coloiurwalks, is die dans niet ontsprongen.

„Oktober is de maand waarin we landelijk stilstaan bij borstkanker en daarom sluit de Colourwalk Alkmaar deze maand aan bij dit thema. Dat doen we kleurrijk en vrolijk omdat de Colourwalk Alkmaar het leven viert, ook na borstkanker.”

De Colourwalk Alkmaar van 30 oktober eindigt daarom deze keer op het Waagplein met een ’Pink Bra Toss’, een initiatief dat voor het eerst werd georganiseerd in Frankrijk om het bewustzijn rond borstkanker te vergroten.

Geïnspireerd door Sue Kreitzman, die maandelijks in Londen op Spitefield Market een parade organiseert, begon Roeten deze zomer met de Alkmaarse Colourwalks. Doel: Alkmaar kleur geven. Het is bij de Colourwalks de bedoeling zo kleurrijk mogelijk uitgedost door de stad te gaan. Dat gebeurt iedere laatste zaterdag van de maand.

„Waarschijnlijk is de komende Colourwalk wel de laatste van dit jaar. Het wordt te koud. Maar mogelijk doen we nog iets - in warme kleding - rond de kerstdagen.”

Veertig

Aan de parades nemen doorgaans tussen de twintig en dertig kleurrijk uitgedoste Alkmaarders deel. „Misschien zijn het er nu zo’n veertig. Het is een thema dat veel mensen aanspreekt’, zegt Roeten. Ook komend jaar wil zij steeds een thema verbinden aan de Colourwalk.

Iedereen die mee wil doen kan om 11 uur aansluiten op het Canadaplein. Nadere informatie via thelivingmuseumproject.org. Deelname is gratis.

Net binnen