Burgemeester van Haarlem levert kritiek op financieringswijze opvang asielzoekers: ’Zo ontzettend dom’

Burgemeester Jos Wienen (CDA).

Burgemeester Jos Wienen (CDA).© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Marlies Vording
Haarlem

Burgemeester Jos Wienen in Haarlem heeft felle kritiek op de wijze waarop het Rijk de opvang van vluchtelingen financiert. ,,Ik vind het zo ontzettend dom. Behalve dat het heel veel onrust oproept, kost het ook gewoon meer geld.’’

Dat zei hij woensdagochtend tijdens het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Hoe komt het dat gemeenten keer op keer ’overvallen’ wordt als er meer vluchtelingen naar Nederland komen? Volgens Wienen heeft dat alles te maken met de wijze waarop het Ministerie van Financiën te werk gaat.

,,We hebben een financieringssysteem dat heel goed werkt voor het COA [Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.]’’, zei hij in het programma. ,,Als er meer vluchtelingen komen, komt er ook onmiddellijk meer geld.’’

Dat is prettig, want het COA hoeft niet te gaan ’bedelen’ bij het ministerie als er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komt. ,,Maar zodra er weer minder vluchtelingen zijn, zegt Financiën: ho ho, we gaan eventjes rekenen, je krijgt minder geld.’’ Door dat beleid heeft het COA geen ruimte om reservecapaciteit op te bouwen.

De burgemeester denkt dat het vergroten van de capaciteit van de opvang geen groot probleem is, mits er de tijd is om het rustig te plannen. ,,Maar wat we nu doen, is iedere keer de hoofdprijs betalen voor het op het laatste moment huren van locaties, die soms waardeloos zijn.’’ In Haarlem worden vluchtelingen momenteel opgevangen op een schip in het Spaarne. Binnenkort komt daar een tweede exemplaar bij.

De opvang van één vluchteling in bijvoorbeeld een sporthal kost per nacht zo’n 100 euro. ,,Mensen kunnen dat bijna niet geloven. Het is krankzinnig veel geld. Dat wordt gebruikt voor het huren van materiaal, het inhuren van personeel en beveiligingsmensen.’’ Gemeenten worden er volgens hem dan ook niet rijker van.

De oplossing? ,,Een stationaire, forse capaciteit beschikbaar houden.’’ Financieel gezien is dat volgens de burgemeester goedkoper. Ook hoeft er dan niet van de hak op de tak naar extra opvangplekken worden gezocht, met de maatschappelijke onrust van dien.

Net binnen