Hof van Marken gaat dijk rond Marken versterken

De haven aan de westkant van Marken, waar de dijk de komende jaren versterkt moet worden.

De haven aan de westkant van Marken, waar de dijk de komende jaren versterkt moet worden.© Foto Rijkswaterstaat

Johan Moes
Marken

Het bedrijf Hof van Marken gaat de versterking van de dijk rond Marken voor zijn rekening nemen. Hof van Marken is een gelegenheidscombinatie van de Amsterdamse aannemer De Vries & van de Wiel en JLD Contracting BV uit De Goorn. Het bedrijf heeft de aanbesteding van het project door Rijkswaterstaat (RWS) gewonnen.

Dat heeft RWS, eigenaar van de dijk en opdrachtgever, maandag bekendgemaakt. Sinds oktober vorig jaar konden bedrijven die het project graag willen uitvoeren zich melden bij RWS. Uiteindelijk hebben vier bedrijven een aanbieding gedaan. De aanbieding van Hof van Marken had volgens RWS de beste prijs-kwaliteitverhouding als het gaat om zaken als waterveiligheid, beperking van hinder en communicatie en samenwerking. Welke andere bedrijven geïnteresseerd waren in de klus wordt niet bekend gemaakt.

Grote delen van de dijk rond Marken voldoen al jaren niet meer aan de eisen. De dijk is op veel plekken te instabiel en te laag. Hij is in de loop van de tijd ingezakt. De dijkversterking bestaat uit de aanleg van een nieuwe, hogere dijk aan de zuid- en westkant van het eiland. Die komt aan de buitenkant van de bestaande dijk, dus in het water, waardoor Marken in feite iets groter wordt. Met de aanleg van de nieuwe dijk komen er ook nieuwe recreatieve voorzieningen zoals strandjes, ligweides en aanlegplekken voor bootjes.

Volgend jaar worden op twee locaties proeven gedaan die moeten uitwijzen of de methode van dijkversterking in de praktijk ook werkt zoals bedacht. Het echte werk begint naar verwachting begin 2023. De klus moet ergens tussen 2025 en 2027 klaar zijn, waarna de dijk vijftig jaar nagenoeg zonder onderhoud bescherming biedt tegen hoog water.

Het Rijk heeft voor het project zo’n 55 miljoen euro gereserveerd.

Net binnen