Volendam knokt zich naar koppositie tegen NAC [video]

Richard Walraven
Volendam

Volendam is koploper in de eerste divisie. De manier waarop was niet fraai. Maar een moment van brille van Denso Kasius en massaal opgestroopte mouwen waren voldoende om NAC er maandagavond onder te houden: 1-0.

Lees ook: Opgestroopte mouwen en een moment van brille van Denso Kasius helpen FC Volendam aan koppositie

Als je kampioen wilt worden moet je ook je slechte wedstrijden winnen. Aan die voetbalwijsheid moet Volendam-trainer Wim Jonk zich maar vasthouden. Tegen NAC was Volendam niet de vlotjes combinerende topploeg van de afgelopen wedstrijden. Maar wie niet het vermogen heeft een onverdiende voorsprong over de streep te trekken, komt nooit verder.

FC Volendam - dat voor de wedstrijd Nick Doodeman en Jari Vlak uitzwaaide vanwege hun tranfers vorig seizoen - moest het doen zonder de zieke Gaetano Oristanio. De thuisclub had het aanvankelijk moeilijk tegen NAC.

Dat had vorige week tegen Jong AZ al succes met een defensieve tactiek en leek daarmee in Volendam ook op de goede weg. Volendam had de bal maar werd niet gevaarlijk, NAC was dat af en toe bij spelhervattingen - de achilleshiel van Volendam - wel. Pas in de 25e minuut loste Boy Deul uit tweede lijn het eerste serieuze schot voor Volendam op het NAC-doel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar Volendam heeft dit seizoen niet veel kansen nodig. Na een klein half uur nam Denso Kasius een voorzet van Ibrahim el Kadiri in ene op de slof. De rechtsback tekende zo op fraaie wijze voor de 1-0, de vierde treffer al dit seizoen voor de verdediger.

Daarmee leek er een last van de thuisclub af te vallen. NAC moest wat meer komen en Volendam wist wel raad met de ruimte die daarmee vrij kwam. Met name El Kadiri was dicht bij een tweede treffer, maar Olij redde knap.

NAC schakelde na rust over op een tactiek met drie spitsen en zette Volendam onder druk. Maar veel wist het - ondanks het surplus aan fysieke kracht - niet te creëren. Al had Odysseus Valanas moeten scoren toen hij vlak voor het Volendam-doel opdook.

Filip Stankovic - op hoge ballen wat onzeker - twijfelde nu geen moment en wierp zich in de juiste baan om de inzet te keren. Zoals hij zich ook net op tijd op de voeten van Kotzebue stortte toen die was doorgebroken.

Omdat Volendam in de omschakeling weinig kon uitrichten bleef het spannend. Maar Volendam is dit jaar in defensief opzicht sterker geworden. Tekenend was dat zelfs topscorer Robert Mühren bereid was een extra inspanning te doen en de bal vanuit het Volendamse doelgebied de tribune in ramde.

Scoreverloop: 28. Kasius 1-0.

FC Volendam: Stankovic; Kasius, Brian Plat, Mirani, James; Deul, Alex Plat (82. Eerdhuijzen), Twigt (72. Zeefuik); Van Mieghem (82. Ould Chikh), Mühren, El Kadiri (65. Kaars).

NAC Breda: Olij; Ligeon, Malone, Bakker, Mashart (82. Maria); Antonia (46. Kotzebue), Haye, Azzagari, Kestens (55. De Rooij); Seuntjens, Velanas (70. Van Schuppen).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen