Westfriesland SEW keert op overtuigende wijze terug in Europa: probleemloze zege in Litouwen [video]

Westfriesland SEW viert de overwinning in Litouwen met een teamfoto in het doel van de de Alytaus Arena in Kaunas.

Westfriesland SEW viert de overwinning in Litouwen met een teamfoto in het doel van de de Alytaus Arena in Kaunas.© Eigen foto

Het Westfriesland SEW van keepster Annemarie van Kampen won zaterdagmiddag de heenwedstrijd tegen ACME Zalgiris Kaunas.

Het Westfriesland SEW van keepster Annemarie van Kampen won zaterdagmiddag de heenwedstrijd tegen ACME Zalgiris Kaunas.© Archieffoto Jaap van der Pijll

1 / 2
Vincent Schot
Kaunas

Na een absentie van zes jaar keerde Westfriesland SEW zaterdagmiddag terug op de Europese handbalvelden. Gezien de prestatie in Litouwen moet het raar lopen als de terugkeer niet nog minimaal één rondje langer gaat duren. In de Alytaus Arena in Kaunas werd ACME Zalgiris Kaunas eenvoudig verslagen: 26-31.

’Top eredivisie’, zo omschreef Arthur Langedijk het niveau van de eerste tegenstander in de EHF European Cup kort voor vertrek naar Litouwen. En dus zag de trainer van Westfriesland SEW kansen voor zijn ploeg om de volgende ronde te halen.

,,Maar’’, zo waarschuwde de trainer. ,,Dat is op basis van de beelden die ik heb gezien. Het zal niet voor het eerst zijn dat een Nederlandse ploeg ergens komt en er opeens een heel ander team staat.’’

Dat bleek niet het geval te zijn bij de zesvoudig landskampioen van Litouwen, die ieder jaar van de partij is in Europa, maar het daar nooit écht ver schopt. Het was goed nieuws voor SEW want toen de wedstrijd eenmaal onderweg was, werd al snel duidelijk dat deze tegenstander inderdaad te pakken is.

Zalgiris wist de bezoekers bij te benen tot 8-8, maar toen verscheen er een voorsprong voor SEW op het scorebord. Deze gaven de Noord-Hollanders daarna de hele wedstrijd niet meer uit handen.

Halverwege bedroeg het gat vijf treffers (10-15) en na de pauze liep SEW snel nog verder weg. Na acht minuten bedroeg het gat zelfs tien punten (12-22) en toen de thuisclub nog in diezelfde minuut een time-out in vluchtte stond het scorebord al op 12-24.

Hoewel de thuisclub nog wel tegenstribbelde, en het gat soms ook wel iets wist te verkleinen, kwam SEW nooit in gevaar. Zelfs niet toen er na iets meer dan een kwartier in de tweede helft twee speelsters naar de kant moesten voor een tijdstraf van twee minuten.

Langedijk haalde op dat moment keepster Myrthe Mak, die het na rust overnam van Annemarie van Kampen, naar de kant en bracht voor haar een extra veldspeelster in. En zelfs toen, nog altijd met één speelster minder op het veld dus, scoorden de blauwwitten.

Als SEW zichzelf nog iets kwalijk mag nemen dan is het dat het Zalgiris in de slotfase liet terugkomen tot 26-31 en de buffer voor de return van volgende week dus ’slechts’ vijf treffers bedraagt. Toch mag het gezien het krachtsverschil zaterdag 23 oktober in De Bloesem eigenlijk niet meer fout gaan voor Westfriesland SEW.

Net binnen