De komst van haar eerste tandjes maken ons blije ei tot een sneue dreumes, is het evolutionair inmiddels niet handiger als kinderen met tanden worden geboren? | column

Deze baby werd in 2010 met een tand geboren. Susanne Moerkerk vraagt zich af of het niet handiger zou zijn als alle kinderen met tanden geboren zouden worden.

Deze baby werd in 2010 met een tand geboren. Susanne Moerkerk vraagt zich af of het niet handiger zou zijn als alle kinderen met tanden geboren zouden worden.© archieffoto

1 / 3
Susanne Moerkerk

Onze dochter krijgt haar eerste tandjes.

Het begon vlak na haar eerste verjaardag. Al maanden dachten we dat het zou gebeuren als ze bij tijd en (k)wijlen meerder keren per dag een schoon shirt aan moest omdat de kwijlvlek tot aan haar navel liep. Ineens luieruitslag? Oh, nu zullen ze komen. Dat begon ongeveer in maand 5, wat vroeg zou zijn, maar de eerste witte kopjes staken dus een dag of wat na haar eerste jaardag door haar tandvlees.

’s Nachts slaapt ze als een blok, maar overdag wil ze niet liggen. Ook niet op haar verschoonkussen overigens, wat het andere bijverschijnsel van tanden krijgen behoorlijk ingewikkeld maakt. Ongeveer zes keer per dag zit haar luier vol derrie.

De pijn in haar mond, aangevuld met een verkoudheid, maken haar tot een sneue dreumes. Ik zou ook de hele dag willen hangen en knuffelen als ik me zo zou voelen. Toch zit duidelijk het blije ei dat ze eigenlijk is nog verstopt in ons meisje. Na een slaapje lacht ze ons tegemoet, ze ’zingt’ zelfverzonnen brabbelliedjes in haar stoel en ’danst’ mee op de maat van de muziek in haar hoofd. Op de momenten dat ze niet zo’n last heeft, speelt ze lekker met de duplo, boekjes of de houten blokken. We zullen het allemaal uit moeten zitten, zij iets meer dan wij. Uiteraard is het handig dat ze ze niet had tijdens de borstvoeding, maar is het evolutionair gezien inmiddels niet handiger als kinderen met tanden geboren worden?

Gelukkig komen er twee tandjes tegelijk door, dat scheelt weer een extra ronde van deze ellende. Eigenlijk zou er een soort diploma moeten zijn voor het doorstaan van deze beproeving, zowel voor haar als voor ons. ’Je krijgt er zoveel voor terug’ zegt men wel eens in uitdagender tijden. In dit geval tanden en die zijn verdraaid handig. Alleen sneu dat ze eerst door haar tandvlees heen moeten boren.

Net binnen