Zorgen om achterblijvende vaccinatiegraad in Hoorn, D66 en VVD willen actie. ’Voorlichtingscampagne in centrum van de stad’

Martijn Mak
Hoorn

D66 en VVD maken zich zorgen om de achterblijvende vaccinatiegraad in de gemeente Hoorn. „Bent u het met ons eens dat de cijfers (76 procent bij inwoners van 18 jaar en ouder, red.) opvallend laag en misschien zelfs zorgwekkend zijn”, vragen zij aan het college van burgemeester en wethouders.

De vaccinatiegraad van alle andere West-Friese gemeenten is hoger. In Drechterland en Koggenland zijn procentueel de meeste inwoners gevaccineerd (84%). Daarna komen Drechterland (82%), Stede Broec (80%) en Medemblik (79%). Opmeer (78%) en Enkhuizen (77%) zitten meer in de buurt van Hoorn. Landelijk ligt het gemiddelde op 83 procent. Het gaat hier om RIVM-cijfers van 3 oktober.

„Het is vooral opvallend dat onze vaccinatiegraad aanzienlijk lager is dan die van onze buurgemeenten Koggenland en Drechterland”, vragen Niek Heijne (D66) en Bert van Dijkhuizen (VVD). Zij willen weten of er een verklaring is voor dit verschil, en zijn benieuwd of het college ervoor openstaat zich de komende weken/maanden (meer) in te zetten op een lokale voorlichtingscampagne. „Is het een idee om een fysiek informatiepunt in te richten, bij voorkeur in het centrum van Hoorn?”

Volgens een woordvoerder van GGD Hollands Noorden wordt de vaccinatiegraad van Hoorn op dit moment onderzocht. Het antwoord blijft dus nog even uit.

Net binnen