Je bent beter af in Beverwijk of Heemskerk dan in Velsen: Povere onderhoudsscore voor Velsense huurwoningen

Op de nominatie voor sloop: een flat van Woningbedrijf Velsen in de Dolfijnstraat.

Op de nominatie voor sloop: een flat van Woningbedrijf Velsen in de Dolfijnstraat.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Robbert Minkhorst
IJmond

Er blijken grote verschillen in de staat van onderhoud van huurwoningen in de IJmond. Belangrijke conclusie: Je bent duidelijk beter af boven het Noordzeekanaal.

Dat blijkt uit een vergelijking die deze krant maakte op basis van cijfers die de Autoriteit woningcorporaties weer aan RTL Nieuws leverde. Woon op Maat, dat een ander controlesysteem hanteert dan de Nederlandse norm (NEN), verschafte op verzoek omgerekende getallen aan. De andere (sociale) verhuurders in deze regio zijn Woningbedrijf Velsen (WBV), Velison Wonen, Brederode Wonen, Pré Wonen en Kennemer Wonen.

Lees ook: Je kunt veel beter in Beverwijk of Heemskerk huren dan in Velsen

Gemiddeld genomen heeft grofweg zestig procent van de woningvoorraad van deze zes corporaties een onderhoudsstaat van goed of uitstekend. Dat lijkt aanzienlijk, maar het recente RTL Nieuws-onderzoek toonde aan dat de landelijke percentages veelal hoger liggen.

Lees ook: Kennemer Wonen: ’Fijn dat onze positieve score opvalt’

Het zijn de Velsense woningcorporaties die de score omlaag halen. Van WBV is bij 44 procent de onderhoudsstaat matig tot slecht. Velison Wonen scoort 73 procent bij de kwalificatie ’redelijk’, maar daarover waarschuwt de NEM dat voor die kwaliteit huizen ook al op korte termijn onderhoudswerk noodzakelijk is. Bij het predicaat ’matig’ is binnen 0 tot 3 jaar groot onderhoud vereist, verklaarde een NEN-woninginspecteur tegenover RTL Nieuws.

Lees ook: Woningbedrijf Velsen over slechte tot matige onderhoudsscore: ’We zijn bezig met een inhaalslag en keren het tij’

WB Velsen is zich bewust van de povere kwaliteitsscore. ,,We zijn bezig met een inhaalslag en keren het tij’’, meldt een woordvoerster van de corporatie. De sociale verhuurder heeft een bovengemiddeld aantal verouderde (en goedkope) huurflats, vooral in IJmuiden en Velsen-Noord. De komende jaren wil WBV 2800 woningen vernieuwen of vervangen.

Woon op Maat, dat 8800 huizen beheert in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee, heeft het hoogste percentage ’uitstekend’. Bij minstens driekwart van de huurwoningen van Kennemer Wonen en Pré Wonen is de conditie ten minste ’goed’. Die twee corporaties zijn tevens buiten de IJmond actief: in de regio’s Haarlem en Alkmaar.

De betere onderhoudsscores boven het Noordzeekanaal hebben ook effect op het wooncomfort. Het woningbestand in IJmond-gemeenten als Beverwijk en Heemskerk is doorgaans ook luxer, energiezuiniger en beter geïsoleerd, waarmee het daar fijner wonen is dan in Velsen.

Net binnen