Maand van de Geschiedenis in West-Friesland: Aan het werk!

Levende geschiedenis in het Westfries Museum.

Levende geschiedenis in het Westfries Museum.© Pr-foto

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Wie zich verdiept in het verleden, zal het heden beter begrijpen. Levenswijzen en culturen krijgen dan meer context. Dat geeft meer inzicht, nuancering en wellicht een nieuwe kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis.

Honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken doen mee aan het evenement. Daarnaast kan iedereen er zelf een draai aan geven. Volg bijvoorbeeld een workshop stamboomonderzoek (vanaf 8 oktober bij de afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging in het Westfries Archief à 70 euro: voorzitter-owf@ngv.nl of 06-83071726) of kunstgeschiedenis (door Tine Sijm over de Collectie Nederland à 175 euro, vanaf 4 oktober in De Zeevaartschool in Enkhuizen en vanaf 8 oktober in De Zaagtand te Hoorn: sijm.t@quicknet.nl of 0229 501837).

In West-Friesland hebben vijf organisaties zich officieel aangesloten: Historische Stichting De Cromme Leeck, Huis Bonck, het Westfries Archief, het Westfries Museum en het Zuiderzeemuseum. Allemaal houden ze zich aan het jaarthema: ’aan het werk’.

Hangkantoor

In het Hoornse Huis Bonck gaan wonen en werken al vierhonderd jaar samen. In de voorkamer gebruikte de vrouw des huizes de linnenpers. Daar deed ze belangrijk werk mee, want net linnengoed liet zien dat het huis schoon en welvarend was.

Koopman Bonck werkte ook thuis. Hij had een bijzonder kantoor: een hangkamer aan een zolderbalk. Ook dat is te bezichtigen, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding waarin extra duidelijk wordt hoe wonen en werken in de gouden eeuw was.

Het Westfries Archief in Hoorn geeft ’Aan het werk’ kleur in lezingen en rondleidingen. Op alle vrijdagen behalve de 22e wordt verteld over werk in de voorbije eeuwen, bijvoorbeeld over gildes in de steden, schippers van het platteland die naar Oost-Europa voeren en vergeten beroepen als lantaarnopsteker en bulloper. Een aansluitende rondleiding geeft een kijkje achter de schermen in de depots van het archief. De middagen beginnen om 15 uur en aanmelden via info@wfa.nl is noodzakelijk.

Ook Historische Stichting De Cromme Leeck organiseert een lezing over het jaarthema. 22 oktober vertellen witlofkweker Roel Spruit uit Nibbixwoud, veehouder Ton Ootes uit Wadway en fruitteler Erik Appelman uit Zwaagdijk-West in De Dres te Nibbixwoud over hun leven en werk door de jaren heen. Een korte film over bakker Peter Kool uit Nibbixwoud voegt een vierde verhaal toe. De avond begint om 20 uur en entree bedraagt 3 euro.

Zelf doen

In het Zuiderzeemuseum kan iedereen oude ambachten zelf uitproberen. Zondagen 3 en 10 oktober zijn er workshops mandenmaken, touwslaan, smeden en zeilenmaken. Kijken naar werk kan ook, tijdens demonstraties in de stoomwasserij en de kuiperij.

Deelnemen aan een workshop kost 15 euro en aan een demonstratie 3,50 euro (exclusief museumentree). Aanmelden is noodzakelijk en kan via sales@zuiderzeemuseum.nl, aanmelden voor de workshops op 10 oktober kan tot en met 6 oktober. Het Westfries Museum in Hoorn komt in de herfstvakantie (16 tot en met 31 oktober) tot leven. Dinsdag tot en met vrijdag vertellen medewerkers verhalen bij schilderijen in de Schutterijzaal en in het weekeinde spelen amateuracteurs in dezelfde ruimte gebeurtenissen uit de zeventiende eeuw na in kostuums uit die tijd.

In het kader van ’aan het werk’ geeft kunstenaarsduo Snijder&Co 15 oktober een digitale lezing die aansluit op de expositie in het museum: ’Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’.

Themamaand

Zie voor de complete agenda en verwijzingen naar specifieke onderdelen www.maandvandegeschiedenis.nl.

Net binnen