Bouwbedrijf uit Sneek gaat stadhuis op Willemsoord bouwen. In oktober beginnen de voorbereidende werkzaamheden

Het stadhuis komt in twee gebouwen op Willemsoord. Rechtsonder is een deel van Gebouw 72 te zien. Het grote pand in het midden is Gebouw 66.

Het stadhuis komt in twee gebouwen op Willemsoord. Rechtsonder is een deel van Gebouw 72 te zien. Het grote pand in het midden is Gebouw 66.© archieffoto Foto RedMouse

Delano Weltevreden
Den Helder

Bouwbedrijf Friso B.V. uit Sneek gaat het stadhuis op Willemsoord bouwen. Het bedrijf begint in oktober met de voorbereidende werkzaamheden.

Drie partijen hebben op de klus ingeschreven. Aannemingsmaatschappij Friso BV is als winnaar uit de bus gekomen. Hoewel het bedrijf qua prijs het dichtst bij het beschikbare budget kwam, zat er toch een gat van 2,9 miljoen euro tussen. Ontwikkelbedrijf Zeestad heeft in overleg met de gemeente een miljoen euro bezuinigd op het ontwerp. De resterende 1,9 miljoen euro heeft de gemeenteraad onlangs beschikbaar gesteld.

Friso B.V. heeft volgens Zeestad al veel ervaring met de restauratie van monumentale panden en het bouwen in binnenstedelijk gebied. Zo heeft de aannemer onder meer de restauratie van gebouw 16 van de Johan Willem Frisokazerne in Assen gedaan. Een ander voorbeeld is de herbestemming van het voormalige stadhuis in Bolsward tot cultuurhistorisch centrum.

Bouwkosten

Ferdinand Vreugdenhil, directeur van Zeestad: ,,Wij zijn verheugd dat we een goede aannemer hebben kunnen selecteren, in deze toch heel moeilijke tijd waarin de bouwkosten enorm zijn gestegen in het afgelopen halfjaar. Aannemingsmaatschappij Friso B.V. is een aannemer van kwaliteit, met veel ervaring in restauratie- en renovatiewerk. Daarbij hebben ze in hun plan van aanpak ook aangegeven oog voor de omgeving te hebben. Ze zetten bijvoorbeeld in op communicatie met de omgeving en hebben zaken als verkeersveiligheid erin opgenomen. Ik ben ook blij dat de bouw nu heel dichtbij komt. Dinsdag 28 september heeft een zaak gediend om een voorlopige voorziening. De rechter heeft de indiener niet-ontvankelijk verklaard. Daarmee is de weg vrij om de bouw te starten.”

Goede zaak

Wethouder Michiel Wouters vindt het ’een goede zaak dat er voortgang is in het project stadhuis’. ,,De selectie van de aannemer is een belangrijke stap. Ik kijk uit naar de komende periode waarin Aannemingsmaatschappij Friso B.V. zal gaan werken aan het nieuwe stadhuis.”

Het nieuwe Helderse stadhuis komt op de monumentale voormalige Rijkswerf Willemsoord, in de gebouwen 66 en 72. Gebouw 66, de voormalige mastenloods, vormt straks het publieke en politieke hart. Daarin komen behalve de raadszaal en de publieksbalies ook een trouwzaal. Gebouw 72, voorheen onder meer een zeilmakerij, wordt de werkplek voor ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders. De bouw van het nieuwe stadhuis moet in 2023 zijn afgerond.

Lees ook: Omwonende in zaak bij bestuursrechter: ’Verkeer komt vast te staan door komst nieuw stadhuis’

Net binnen