Wooncompagnie verkoopt meer huurhuizen in strijd tegen woningnood. Wel met claim corporatie voor terugkoop

De Wooncompagnie aan de Van Geldelozeweg in Hoorn

De Wooncompagnie aan de Van Geldelozeweg in Hoorn© Foto Cyclomedia

Michiel Snik
Hoorn

Wooncompagnie wil meer huurhuizen gaan verkopen aan huurders met de claim dat bij een latere verkoop het huis eerst wordt aangeboden aan Wooncompagnie. Het is een nieuw middel om iets aan de vastgelopen woningmarkt te doen en meteen beleggers die huizen opkopen een spaak in de wielen te steken.

Directeur Stefan van Schaik van Wooncompagnie ergert zich zichtbaar aan het opbieden bij koophuizen waardoor mensen met minder geld kansloos zijn.

„Het is belachelijk dat mensen in de particuliere sector nu meer dan 1200 euro moeten betalen voor een huurwoning en tegelijk geen huis kunnen kopen omdat de prijzen te hoog zijn en ze hiervoor geen hypotheek kunnen krijgen”, zegt Van Schaik. „Bij ons kunnen ze niet terecht want we hebben geen huurwoningen meer beschikbaar.”

Wachttijd 15 jaar

Boven Amsterdam is de woningnood het grootst in de regio Waterland. Hier moeten mensen die een sociale huurwoning willen gemiddeld 15 jaar geduld hebben. Op een willekeurige sociale huurwoning reageren in deze regio gemiddeld 1500 belangstellenden.

Elders is de wachttijd lager en reageren ook minder mensen. In West-Friesland bijvoorbeeld staan mensen gemiddeld negen jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning, in de regio Alkmaar moet gerekend worden op circa tien jaar en in de Noordkop op ongeveer de helft.

Lees ook: Steeds meer woningzoekenden kansloos. Directeur Wooncompagnie: ’Vrije sector vraagt belachelijke huren, daar gaan wij wat aan doen’

Verschillende corporaties geven huurders al de kans een huurhuis te kopen, Wooncompagnie gaat nu echter een stap verder door veel meer huizen aan te bieden met garanties dat het een sociale koopwoning blijft, bijvoorbeeld via afspraken over terugkoop.

Woonprotest

„Wij zitten al te lang te wachten op maatregelen van de overheid om eindelijk eens wat te doen aan de groeiende woningnood”, stelt Van Schaik die een paar weken terug ook meeliep bij het Woonprotest in Amsterdam. „Wij zoeken heel bewust de grenzen op van wat wettelijk kan en mag en gaan ook veel harder stelling neming in de discussies.”

Wooncompagnie loopt met de verkoopmaatregel vooruit op een te verwachten belastingmaatregel om de overdrachtsbelasting voor dit soort constructies af te schaffen. „Dat scheelt acht procent en dat is precies de ruimte die wij nodig hebben om huurders aan een betaalbare koopwoning te helpen en de doorstroming te stimuleren. Zij stappen immers over naar de koopmarkt. Wij bouwen tegelijk overigens ook weer nieuwe huurhuizen. Bouwen en nog eens bouwen is immers noodzaak.”

Kansloos

Dat Waterland het zwaarste wordt getroffen is volgens Van Schaik een rechtstreeks gevolg van de woningnood in Amsterdam. „De mensen die daar zoeken zijn kansloos tegen een normale huur. Die schuiven op naar Waterland. Waarna de woningzoekenden in Waterland weer opschuiven naar de regio daarnaast, maar hoe dichter je bij Amsterdam zit, hoe groter de problemen.”

Net binnen