Turntrainers Kiens en Montaigne-Jones aan de slag in Oostenrijk

Patrick Kiens.

Patrick Kiens.© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Marco Knippen
Linz

Daymon Montaigne-Jones is aangesteld als bondstrainer van de Oostenrijkse turnsters.

Montaigne-Jones ging onlangs weg bij SV Pax Haarlemmermeer, in het kielzog van hoofdtrainer Patrick Kiens. Ook Kiens zou zijn aangetrokken, al wil hij noch de bond dat bevestigen.

De snelle overstap van Kiens is opvallend. Bij zijn vertrek bij de club uit Hoofddorp gaf hij aan ’moegestreden’ te zijn en schreef hij in een toelichtende mail aan de turnsters en hun ouders dat ’mijn passie en plezier in turnen volledig weg is’.

Kiens is een van de coaches die in het turnschandaal in opspraak raakte. Hij werd aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag. Eind juni volgde bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijspraak, maar hij accepteerde een schikkingsvoorstel van zes maanden voorwaardelijke schorsing nadat de ISR-aanklager beroep instelde en er nieuwe, belastende getuigenverklaringen tegen hem lagen.

De tuchtmaatregel met een proeftijd van twee jaar heeft overigens geen internationale reikwijdte. Ondanks druk vanuit diverse landen, waaronder Nederland, is de internationale gymnastiekfederatie FIG nog niet overstag gegaan om nationale sancties over te nemen, al wordt wel onderzocht of ’monitoring’ kan plaatsvinden.

Net binnen