Russische arbeidersopstand en Britse pophistorie; films in de IJmond

Scène uit ’Dear Comrades!’

Scène uit ’Dear Comrades!’© Foto Sasha Gusov

Ton de Lange
IJmond

Filmtheater Velsen vertoont op 19 september ’Dear Comrades!’, een in scherp zwart-wit geschoten Russische film over de trouwe communiste Lyuda die tijdens een opstand in tweestrijd komt. Het filmhuis in Heemskerk komt op 24 september met een historisch concert van de Britse band The Cure.

’Dear Comrades!’ is van 2020 en het zoveelste product van de gelouterde regisseur/scenarist Andrej Kontsjalovski (84). Pas na de val van het communisme werd duidelijk dat de communistische partij in 1962 in het Russische plaatsje Novotsjerkassk met extreem geweld een arbeidersopstand onderdrukte. Volgens De Filmkrant maakte Kontsjalovski er een ’striemend drama’ over. Zijn veel jongere vrouw Julia Vysotskaya (48) werd in dat plaatsje geboren en speelt de hoofdrol.

(Tekst gaat door onder de foto)

Julia Vysotskaya als Lyuda.

Julia Vysotskaya als Lyuda.© Foto Sasha Gusov

The Cure is de band waarmee boegbeeld Robert Smith eind jaren zeventig doorbrak dankzij de wereldhit ’Boys don’t cry’. Die klinkt uiteraard ook tijdens het concert dat in 2018 werd opgenomen in het Londense Hyde Park. Dit ter gelegenheid van het 40-jarige bandjubileum. 65.000 liefhebbers waren erbij, ’iets meer’ dan de ongeveer 65 die de band op zondag 9 juli 1978 zagen debuteren in The Rocket, een kleine rokerige bar in Crawley, Sussex.

(Tekst gaat door onder de foto)

2019, Robert Smith van The Cure.

2019, Robert Smith van The Cure.© Foto Hollandse Hoogte/AFP/Suzanne Cordeiro

Voor het filmaanbod in de IJmond: cineworld.nl, corsobioscoop.nl, stadsschouwburgvelsen.nl, decirkelheemskerk.nl en dezwaancultureel.nl

Net binnen