Alkmaar gaat door met een minderheidscoalitie, OPA was in beeld voor een gedoogconstructie maar wil ’geen onsje zeggenschap voor kilo verantwoordelijkheid’

Het stadhuis van Alkmaar aan de Langestraat.

Het stadhuis van Alkmaar aan de Langestraat.© Archieffoto

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) zal niet toetreden tot de huidige kerncoalitie van VVD, CDA en D66 in de gemeente Alkmaar.

Na de plotselinge vertrouwensbreuk begin deze maand tussen de drie laatstgenoemde partijen en coalitiepartners PvdA en GroenLinks bleek OPA in principe bereid om haar verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van de ontstane crisissituatie.

De oppositiepartij (zes zetels) wilde de gemankeerde coalitie best aan een raadsmeerderheid helpen en tot aan de verkiezingen in maart 2022 een wethouder leveren. Voorwaarde hiervoor luidde wel dat op een aantal inhoudelijke punten overeenstemming zou worden bereikt.

In gesprekken hierover is aan het licht gekomen dat VVD, CDA en D66 de voorkeur geven aan een gedoogconstructie, met een kerncoalitie van deze drie partijen. Waarbij naast de zittende wethouders (Robert te Beest, Pieter Dijkman en Elly Konijn) eventueel nog een onpartijdige vierde wethouder van buitenaf kan worden benoemd.

Voor OPA is dit geen duidelijke en wenselijke oplossing: het is een vorm met ’een kilo verantwoordelijkheid en een onsje zeggenschap’. De Alkmaarse oppositiepartij benadrukt dat het overleg ’in goede sfeer’ heeft plaatsgevonden, maar gaat verder met het actief voeren van constructieve oppositie.

Vluchtelingenopvang

De coalitie met PvdA en GroenLinks ontplofte begin deze maand vanwege een aangevraagd spoeddebat over vluchtelingenopvang. Omdat dit zonder overleg met de coalitiepartners VVD, CDA en D66 was gegaan, werden de wethouders Paul Verbruggen (PvdA) en Christiaan Braak (GroenLinks) met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd.

Zowel OPA als de partijen in de kerncoalitie benadrukken dat zij over de inhoud van hun gesprekken verder niks naar buiten willen en zullen brengen.

Net binnen