Wereldtitel Peter Johan Dillo op hele triatlon bij de 50-plussers

Peter Johan Dillo, hier actief in Langedijk, kan op latere leeftjd nog steeds een toptijd aan op de hele triatlon

Peter Johan Dillo, hier actief in Langedijk, kan op latere leeftjd nog steeds een toptijd aan op de hele triatlon© Archieffoto Martin de Haan

Almere

Peter Johan Dillo was in zijn beste dagen een triatleet om rekening mee te houden. Toen al reeg hij de successen aan elkaar. En jaren later zit de sleet er nog altijd niet op. Met de wereldtitel op de hele triatlon bij de vijftigplussers als ondersteunend bewijs.

De in Schagen opgegroeide Dillo zwom de 3.8 kilometer in de categorie M50 in 57.58 nog ruim binnen het uur. Daarna zat hij 4 uur en bijna 36 seconden op de fiets om na deze tocht over 180 kilometer door de polders rond Almere te besluiten met een marathon in 3 uur 4 minuten en 33 seconden.

Opgeteld was het in 8 uur 46 minuten en 3 seconden goed voor een top tien klassering bij de mannen in het algemeen en voor de wereldtitel in zijn generatie. Bastiaan de Wild uit Callantsoog vertrok hier voor alweer zijn derde volledige afstand in deze zomer. Hij finishte in 10.23. 14.

In dezelfde categorie bij de vrouwen werd Marianne Kant uit Anna Paulowna vijfde. De Polderse had 11 uur 8 minuten en 59 seconden nodig voor haar eerste hele triatlon.

Willem van der Voort sloot de rij bij de deelnemers in zijn categorie 60-65 jaar. De ondernemer uit Schagen had na lange revalidatie finishen ten doel gesteld en deed dat in 11.28.59.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dick Commandeur (rechts) debuteerde met brons

Dick Commandeur (rechts) debuteerde met brons© Eigen foto

Dick Commandeur uit Sint Pancras deed mee op zijn verjaardag. Hij werd die dag 67 en derde in de categorie tot 69 jaar in 11.45.22. Commandeur is nog maar kort actief in de triatlon nadat hij de sport aan de zijde van zijn vrouw Brigitta langzaam ontdekte. Zij deed twee jaar geleden de hele triatlon van Almere en werd, toen bijna 61, tweede van Europa in haar categorie. Nu wilde haar echtgenoot de hele afstand ook eens beleven. Afkomstig uit het wielrennen heeft Dick Commandeur zich het lopen en zwemmen in deze combinatiesport relafief snel aangeleerd.

Net binnen