Pauline van Vliet duikt in de geschiedenis van de jaren zestig in de IJmond en nodigt iedereen uit om erover te vertellen: ’Ik zoek verhalen die je niet in boeken kunt vinden’

Gwendelyn Luijk
IJmond

De jaren zestig waren roerige tijden. Heilige huisjes werden omver gegooid, denkbeelden gingen op de schop. Niet alleen in de grote steden gebeurde er van alles, maar ook in de IJmond. Daarover houdt Stichting Kist de komende tijd zes vertelbijenkomsten op wisselende locaties in de regio. Iedereen is welkom zijn of haar eigen verhaal te komen delen.

„De jaren zestig vormen een kantelpunt in de geschiedenis”, zegt initatiefnemer Pauline van Vliet. „Daarvoor leefden mensen in materieel en mentaal opzicht eenvoudig: men werkte hard, ging naar de kerk en was gezagsgetrouw. In tien jaar tijd veranderde dat volledig. Het was een clash tussen oude en nieuwe denkbeelden.”

Bekend zijn de televisiebeelden van de provo-beweging bij Het Lieverdje, van de Dolle Mina’s eind jaren zestig, en van de bezetting van het Maagdenhuis. „Allemaal beelden uit Amsterdam”, zegt Van Vliet. „Maar hoe was het hier in de IJmond?” Dat is de kernvraag achter het historische project ’De roerige jaren ’60’, dat bestaat uit zes vertelbijeenkomsten op wisselende locaties. Het is de bedoeling dat bezoekers vertellen over hun eigen ervaringen uit die periode.

Studentenoproer

De reeks wordt aanstaande dinsdag afgetrapt in Museum Kennemerland met het thema ’onderwijs’. Daarbij zal in elk geval het studentenoproer op de Bisschoppelijke Kweekschool in Beverwijk aan bod komen. Leerlingen hielden het schoolgebouw een week lang bezet om hervormingen af te dwingen. „Dat is heel typisch voor die tijd”, meent Van Vliet. „De leerlingen wilden niet meer aan de leiband van de katholieke kerk lopen. De school moest niet meer van het gezag zijn, maar van de studenten worden.”

Seksuele revolutie

Onderwerpen die in latere bijeenkomsten aan bod komen zijn wonen en werken, vrouwenemancipatie, jeugdcultuur, migratie en de seksuele revolutie. „Tijdens vertelbijeenkomsten hoor je de verhalen die je niet in een boek kunt lezen”, zegt Pauline van Vliet.

De historica uit Castricum interesseert zich al jaren in het bijzonder voor geschiedenis die mondeling wordt doorgegeven. „Vaak heerst er een vaststaand zwart/wit-beeld van hoe het verleden geweest is. Wanneer je mensen erover laat vertellen, blijken er veel meer grijsschakeringen te zijn. Neem vrouwenemancipatie bijvoorbeeld: lang niet alle vrouwen waren daar in de jaren zestig mee bezig. Het merendeel had het veel te druk met het opvoeden van de kinderen. Ook dáár wil ik meer over horen.”

Eerder organiseerde Van Vliet ook vertelbijeenkomsten over het verleden van het Noordzeekanaal. Die verhalen verwerkte ze in de film ’Zicht op water’. „Ik merkte toen dat de vertelbijeenkomsten niet alleen nieuw licht werpen op de geschiedenis, maar dat mensen zich ook verbonden met elkaar voelen door het praten over die gedeelde geschiedenis.”

Podcast

Van de bijeenkomsten over de jaren zestig in de IJmond wil ze een podcast-reeks maken. In deze krant verschijnt voorafgaand aan elke vertelbijeenkomst een artikel over de jaren zestig in de IJmond.

Meepraten?

De eerste vertelbijeenkomst, met het thema ’onderwijs’, is op dinsdag 14 september van 14 tot 16 uur in Museum Kennemerland in Beverwijk. De deuren openen om 13.30 uur. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Meld u vooraf aan via www.stichtingkist.nl of door een mail te sturen naar info@stichtingkist.nl

Net binnen