Geld manifesteren, kan dat? | column

Jessy Oudman

Geld manifesteren; deze term vliegt je momenteel om de oren op social media en het internet. Er zijn manifestatie-coaches, YouTube filmpjes die binnen 24 uur resultaat beloven en er zijn cursussen te koop om van jou een geld manifestatie-expert te maken. Kortom, geld manifesteren is booming business. Het idee dat je geld kunt aantrekken zal iedereen wel aanspreken, gok ik?

Manifesteren, hoe werkt dat? Kort gezegd is dit de wet van aantrekking. Deze wet werkt op basis van trillingsfrequenties en energie. Door een intentie te zetten, zend je iets uit naar het universum om vervolgens iets terug te krijgen. In dit geval geld. Deze wet is overigens eeuwenoud, maar werd een paar jaar geleden mateloos populair door het boek ’The Secret’. Is dat gebaseerd op resultaat of komt het door slimme marketing? De wetenschap is kritisch over de wet van aantrekking, maar er zijn ook fervente aanhangers van deze theorie. Het feit dat het resultaat niet wetenschappelijk bewezen is maakt het voor sommige nuchtere Hollanders of, überhaupt mensen met een Westerse achtergrond, lastig te geloven. Maar betekent dit dat het niet waar is?

Een onderdeel van manifesteren is het visualiseren van je doel: het echt voor je zien én voelen. Dit is iets wat ik doe met mijn grote droom: een huis in Spanje. Misschien gênant, maar er hangt een foto aan de muur van mijn droomhuis. Als ik naar deze foto kijk en me voorstel dat ik dit huis écht heb, denk ik dat ik eerder de focus vergroot om mijn doel te behalen, dan het naar mij toetrek. Is visualiseren niet perse het verlangen versterken en daardoor de focus vergroten? Als ik mijn droomhuis in Spanje elke dag visualiseer, betekent dat niet dat het er ineens komt. Als ik mijn focus vergroot om er meer voor te verdienen en sparen, omdát ik dit huis zo helder voor me zie, dan zal het er eerder komen. Heb je iets aan visualiseren zonder gerichte actie te ondernemen?

Waar ik wel van overtuigd ben is dat je gedachten meer invloed hebben dan dat je misschien denkt. Als je blijft hangen in negativiteit en twijfel gaat dat geld er sowieso niet komen. Wat je denkt is een keuze. Het is aan jezelf om de negativiteit en het gevoel van ’weinig’ om te buigen. Als je vanuit vertrouwen, positiviteit en geluk leeft, geloof ik dat je meer aantrekt. In die zin geloof ik dus wel in een zekere mate van aantrekking. Of dat perse geld is weet ik niet. In ieder geval niet in 24 uur, zoals wordt gezegd in het filmpje op YouTube. Misschien heb je door te manifesteren meer focus, of scherpere doelen door deze gedachten. Het zou ook kunnen dat je meer energie hebt om voor je doel te gaan of creatiever bent waardoor je tot bepaalde ideeën komt. Misschien kun je overtuigender verkopen of kun je eerder dingen opmerken die je kunnen helpen.

Kan je geld manifesteren? Ik denk het niet. In ieder geval niet letterlijk. Wat ik wel geloof is dat je je gedachtepatroon kunt veranderen. Als ik mezelf zie zitten in mijn huis in Spanje en ik voel in gedachten de zon op mijn gezicht, pak ik eerder mijn laptop om wat bij te verdienen. Ook denk ik dat visualiseren en doorzetten in combinatie met gerichte acties je wél verder zullen brengen. Of ik daar een dure cursus voor nodig heb; nee, dat denk ik niet.

Net binnen