Investeer in oeroude behoeften mens, zegt psycholoog Leon Schaepkens
© pr foto
Weg met alle moderne managementtheorieën. Bedrijven die investering in het behoefte aan veiligheid, verbondenheid en waardering doen het stukken beter dan bedrijven die dat niet doen.
Dat betoogt psycholoog en bedrijfskundige Leon Schaepkens in zijn nieuwe boek ’10 miljoen jaar leiderschap - Hoe succesvolle leiders voorzien in oeroude basisbehoeften’.
Schaepkens studeerde economie, bestuurskunde, rechten en psychologie. Hij is specialist arbeid, organisatie en gezondheid.
Miljoenen jaren waren we nomaden, jagers-verzamelaars. Pas 10.000 jaar terug is de mens zich gaan vestigen in dorpen en steden, maar dat betekent niet dat we afscheid hebben genomen van ons savannebrein, dat nog steeds gericht is op zaken als veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en leren omgaan met grenzen. Schaepkens zegt dat teveel bedrijven uitgaan van leiderschap vanuit een bedrijfskundige benadering met plannen, budgetteren en controleren. Gebaseerd op de ideeën van Frederick Taylor, die uitging van luie werknemers en daar zijn taylorisme op baseerde. Controle, controle, controle...
(lees verder onder de afbeelding)
Minder hiërarchie
Niet (meer) doen. Het ’oude’ DNA wil daar niet aan. In duidelijk taal graaft Schaepkens dieper in de materie en hoe je als bedrijf tegemoet kunt komen aan de behoefte van het savannebrein. Niet teveel hiërarchie en managementlagen aanbrengen, mensen de ruimte geven, open zijn over winst en klanttevredenheid en open staan voor sociale innovatie. Dat vergroot de betrokkenheid en verbondenheid van werknemers.
De auteur behandelt vervolgens ook de basisbehoeften van de mens, met steeds een beetje theorie, een uitwerking met veel tips en een bondige samenvatting. Wie als leidinggevende met deze manier van managen aan de slag wil, kan hieruit zeker inspiratie putten. Aardig om te zien is dat Schaepkens in zijn boek refereert aan onderzoeken en experimenten, waarover Rutger Bregman het ook heeft in zijn boek ’De meeste mensen deugen’.
Schaepkens sluit het boekwerk af met een zogenaamde ’toolbox’, waarin hij opdrachten formuleert voor leidinggevenden. Want, stelt de auteur: „Topmanagers sturen iedereen naar een coach maar doen zelf niet of nauwelijks aan reflectie. Ik vind dat jammer. Als je aan anderen leiding wilt geven, is zelfkennis absoluut een vereiste.”
Handschoen oppakken
Wie de handschoen oppakt, kan het best beginnen met het aanpakken van veiligheid op het werk, verbondenheid en het leren omgaan met grenzen. Deze drie basisbehoeften leveren het fundament voor teams of organisaties om succesvol te zijn. Verander niet teveel tegelijk, wees emotioneel stabiel en consequent. Zorg voor gelijkheid.
Interessant boek.
Durk Geertsma
10 miljoen jaar leiderschap, Leon Schaepkens, € 20, uitgeverij s2 uitgevers, ISBN 9789492528773