Het wordt tijd dat homoseksuele voetballers uit de kast komen en zich uitspreken

Matthijs de Ligt, en andere leden van het Nederlands elftal, tijdens een trainingssessie in Boedapest in juni van dit jaar.

Matthijs de Ligt, en andere leden van het Nederlands elftal, tijdens een trainingssessie in Boedapest in juni van dit jaar.© foto ANP / MAURICE VAN STEEN

Erna Straatsma

Nog geen week oud is supportersvereniging Roze Kameraden, een Feyenoord-fanclub voor lhbti’ers, en al meteen is ze doelwit van agressie. De Rotterdamse sportschool van oprichter Paul van Dorst is in het weekeinde beklad met homofobe teksten en er is brand gesticht.

Het is te triest voor woorden dat een poging om de conservatieve voetbalwereld iets ruimdenkender te maken op zo’n grote weerstand stuit. Amper drie dagen oud was de nieuwe supportersvereniging toen het incident bij de sportschool plaatsvond.

Het woord ’homo’ geldt nog steeds als een vrij gangbaar scheldwoord op veel tribunes en speelvelden. Een ’behoorlijk vijandige omgeving’ zo noemde Van Dorst de voetbalwereld vorige week in een interview op NPO-radio1. ’Als je als voetballer uit de kast komt, is je carrière eraan’.

Journalisten die pogingen doen om verhalen te maken over homoseksualiteit in het voetbal komen zonder kopij thuis: er is vrijwel niemand die er openlijk over wil praten. Iedereen doet al jaren zijn uiterste best het beeld in stand te houden dat homoseksualiteit niet bestaat in het masculiene voetbal. De eerste topvoetballer die voor zijn mannenliefde durft uit te komen, moet zich nog melden.

Ook dat is te triest voor woorden in een land als Nederland, dat zich tolerant en liberaal noemt. De regenboogvlaggen zijn niet aan te slepen, maar in de praktijk valt het toch vaak tegen met onze vrijheid-blijheid-moraal.

De politie neemt de Rotterdamse ’hatecrime’ hoog op en is een onderzoek naar de daders gestart. Prima natuurlijk, maar het strafrecht zal aan homofobie in de voetballerij niet snel een einde maken.

Het wordt tijd dat homoseksuele profvoetballers uit de kast komen en zich uitspreken. Met ferme woorden en verwijten aan het adres van homohatende ’fans’. Alleen dat kan het tij keren. Dat moet het tij keren.

Neem een voorbeeld aan de vrouwen. Vivianne Miedema, Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk, Anouk Dekker en Merel van Dongen zijn openlijk lesbisch en dat is geen probleem. Hand in hand kameraden. Niet alleen bij Feyenoord, ook bij andere clubs.

Net binnen