Met Bitcoin digitaliseert de financiële wereld mee | column

Jessy Oudeman

Bitcoin en andere cryptocurrency halen regelmatig de krantenkoppen, vooral bij een lage koers. De verhalen van mensen die veel geld zijn verloren door te beleggen in Bitcoin, worden breed uitgemeten. Jammer, want dan doe je Bitcoin, en de technologie erachter, tekort.

De media lijken hun oordeel al geveld te hebben en de banken zijn sceptisch, waarom? Aan de andere kant zijn er steeds meer voorbeelden te benoemen waar Bitcoin wordt geïntegreerd in de maatschappij. Is Bitcoin meer dan een risicovolle belegging?

Beleggen in Bitcoin is niet zonder risico’s vanwege de fluctuerende koers. Maar, Bitcoin is meer dan een product om mee te beleggen. Er zit een interessante visie achter. Bitcoin en de andere cryptocurrency zijn meer dan een digitale munt om in te beleggen. De afwezigheid van inflatie, decentralisatie (minder macht van banken) en privacy zijn enkele voorbeelden. Daarnaast zijn de transacties sneller, goedkoper en zonder tussenpersonen. Dit zou een grote verandering in ons financiële systeem kunnen veroorzaken.

Bitcoin heeft een maximaal aantal munten dat gecreëerd kan worden. Dit geeft waarde ten opzichte van geld dat altijd bijgedrukt kan en zal worden. De coronacrisis is hier een voorbeeld van. Hoewel er vanwege de crisis een gegronde reden is om bij te drukken, leidde dit ook tot zorgen en vragen. Net als dat het bijdrukken van geld tijdens de huidige oplopende inflatie doet. Dit maakt dat Bitcoin wordt gezien als een interessant apart betaalmiddel naast het reguliere stelsel met hoge inflatie. Afgelopen voorjaar maakten de eerste landen Bitcoin tot een wettig betaalmiddel naast het reguliere systeem.

Blockchain, de technologie achter Bitcoin, geeft oneindig veel mogelijkheden. Deze technologie wordt zelfs de grootste uitvinding, sinds de uitvinding van het internet, genoemd. Naast digitale munten kan dit systeem ook andere data opslaan. Zoals eigendomsaktes en contracten. Hier is geen derde partij zoals een bank voor nodig en deze data zijn niet te kraken. In mei gaf de Europese Investeringsbank voor 100 miljoen euro aan obligaties uit op de blockchain. Gaan de grote instellingen overstag?

Vorige week werd bekend gemaakt dat Messi door zijn nieuwe club deels in cryptocurrency betaald gaat worden. En hoewel Elon Musk op Twitter wisselend positief en negatief over Bitcoin is, blijkt Tesla nog steeds heel veel Bitcoin te bezitten. Deze voorbeelden, verscheidene landen die Bitcoin als betaalmiddel maken, obligaties op de blockchain... al met al zijn dit gebeurtenissen waaruit blijkt dat er een verandering gaande is.

Hoe gaat zich dit in de toekomst ontwikkelen en hoe ziet ons financiële systeem er uit over vijf, tien of twintig jaar?

Naar mijn mening is Bitcoin meer dan alleen een risicovol product om mee te beleggen. Als je puur naar het product en de technologie erachter kijkt zal het mij niet verbazen dat dit de toekomst is. Of je het nu wilt of niet, Bitcoin is iets om in de gaten te houden. Als de wereld steeds meer digitaliseert is het niet gek dat het financiële stelsel ook meegaat. De vraag is alleen hoe snel.

Net binnen