Afsluitdijk in nacht van 6 op 7 augustus dicht in beide richtingen wegens opbouw zandtransportband

De zandtransportband wordt in de nacht van 6 op 7 augustus op de Afsluitdijk geplaatst om zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde over te kunnen brengen.

De zandtransportband wordt in de nacht van 6 op 7 augustus op de Afsluitdijk geplaatst om zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde over te kunnen brengen.© Foto Rijkswaterstaat

Richard Zut
Den Oever

Van vrijdag 6 augustus 22.00 tot zaterdag 7 augustus 8.00 uur is de Afsluitdijk (A7) tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. Dit vanwege de opbouw van een zandtransportband.

Verkeer moet rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd tussen de tien en negentig minuten. Deze werkzaamheden zouden eigenlijk plaatsvinden in het weekend van 30-31 juli, maar door ongunstige weersomstandigheden zijn deze verplaatst.

De zandtransportband stond tussen Breezanddijk en Kornwerderzand. Deze is in de nacht van 23 op 24 juli door bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) gedemonteerd. In de nacht van 6 op 7 augustus wordt de kraan opgebouwd tussen Den Oever en Breezanddijk. Voor het opbouwen en voor het vervoer naar de nieuwe locatie is groot materieel nodig en zwaar transport. Om dit veilig te laten plaatsvinden, is het noodzakelijk de weg in beide richtingen af te sluiten.

Zandtransportband

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Om de hinder die gepaard gaat met de aanvoer van al dit zand zoveel mogelijk te beperken, zetten Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel de zandtransportband over de A7 in. Dit is een grote constructie die over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen het zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde brengt.

Verkeer wordt omgeleid via de groene pijlen.

Verkeer wordt omgeleid via de groene pijlen.© Kaart Rijkswaterstaat

Net binnen