Trampolinespringer Rick Veldhuizen (19) uit Eemdijk naar WK jeugd in Azerbeidzjan. Zijn grote droom is meedoen aan de volgende Olympische Spelen. Crowdfundactie gestart omdat de Gymastiek Unie de kosten niet vergoedt

Rick Veldhuizen in actie bij het trampolinespringen.

Rick Veldhuizen in actie bij het trampolinespringen.© Aangeleverde foto

Jetty Claus
Bunschoten

De grote droom van de 19-jarige trampolinespringer Rick Veldhuizen uit Eemdijk is om mee te doen aan de Olympische Spelen in 2024 in Paris. Als dat niet lukt, gaat hij voor Los Angeles in 2028. ,,Vroeger dacht ik dat haal ik nooit, maar nu ik steeds verder kom, geef ik het wel een kans.” Dat vertrouwen is gevoed door zijn kwalificatie voor het WK jeugd in Azerbeidzjan.

Toch heeft de student nog wel een financieel obstakel weg te nemen. ,,Ik zit in de hoogste klasse, de eredivisie van Nederland, maar de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie heeft jaren geleden alle topsportstatussen van trampolinespringers beëindigd. Dat betekent dat als ik mee wil gaan doen aan internationale wedstrijden ik alle kosten zelf moet betalen.”

Hij hoopt 2131 euro te vergaren voor vlucht en verblijf van tien dagen. De actie Go fund me (Help Rick naar het jeugd WK in Azerbeidzjan!) loopt al aardig. Een kwart van het bedrag is gedoneerd.

De mbo-student sport- en bewegingscoördinator, die dit najaar hoopt door te stromen naar de hbo-opleiding fysiotherapie, is vastbesloten deze kans met beide handen aan te grijpen. Om zo ook de Nederlandse trampolinesport op een hoger plan te tillen. ,,Ons land zit nu iets onder de middenmoot, maar we willen tot de top acht van de wereld gaan behoren”, aldus Veldhuizen.

Vliegen

Hij begon als jongetje van zes jaar bij de Bunschoter gymnastiekclub Agilitas en bleek een turntalentje, maar op achtjarige leeftijd trok het trampolinespringen hem meer. Dat was voor de tijd dat de trampolineparken als paddenstoelen uit de grond schoten.

,,Onze sport is heel anders dan het freerunnen in zo’n grote hal. Het gaat erom dat je zo hoog en netjes mogelijk een moeilijke oefening doet. Die controle in de lucht is een heel vet gevoel, alsof je vliegt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het gevoel dat je vliegt is heel vet”, zegt Veldhuizen.

Het gevoel dat je vliegt is heel vet”, zegt Veldhuizen.© Aangeleverde foto

Veldhuizen legt uit dat iemand met de stopwatch bijhoudt hoe hij in 21 seconden tien sprongen maakt. ,,Ik kan een hoogte van 7,5 meter halen.” Voor zijn training gaat hij tegenwoordig niet alleen naar Bunschoten, maar doet meer specialistische training bij de club KDO in Apeldoorn. Hij heeft nog wat maanden de tijd om zich voor te bereiden, want het WK jeugd in de hoofdstad Bakoe in Azerbeidzjan is pas in november.

Net binnen