Slechte ventilatie en krappe ruimtes. Consultatiebureaus Abbekerk en Andijk nu toch dicht

Sophie Biesboer
Abbekerk

Politieke partijen voelen het college van Medemblik aan de tand over de naderende sluiting van de consultatiebureaus in Abbekerk en Andijk. Die gaan per 1 september tijdelijk dicht, omdat het volgens de GGD schort aan onder meer de ventilatie en voldoende ruimte.

In 2016 en 2017 waren de twee consultatiebureaus al inzet van een felle politieke strijd in de gemeente Medemblik. Wethouder Joset Fit raakte destijds in de problemen toen ze de gemeenteraad voor het blok zette met de sluiting van beide bureaus. Abbekerk zou direct dicht gaan, Andijk had nog een paar maanden te gaan. De raad ging er dwars voor liggen en de sluiting werd ijlings teruggedraaid. Er kwam een bedrag van circa 80.000 euro op tafel om de consultatiebureaus te verbouwen en zo weer aan de voorwaarden te laten voldoen.

Maar nu gaan ze dus toch dicht, zo heeft het college van Medemblik (de gemeente is eigenaar) onlangs besloten. Voor hoe lang is niet bekend.

Het dorpshuis in Abbekerk zal een grondige metamorfose ondergaan. PW2010 wil van het college weten of het consultatiebureau na die vernieuwbouw terugkeert in het dorp. Ook wil de lokale partij weten of in Andijk naar een geschikte alternatieve locatie wordt gezocht.

Het college is momenteel, opnieuw onder leiding van wethouder Joset Fit, met een grootschalig project bezig rond de toekomst van accommodaties in de gemeente Medemblik. Veel accommodaties - waaronder sportclubs, scholen, dorpshuizen en dus ook consultatiebureaus - zijn aan vervanging of groot onderhoud toe, maar daar is geen geld voor. De vraag ligt voor of de voorzieningen die er nu zijn, meer gecentraliseerd moeten worden. Over dit idee klinkt veel protest vanuit de kleine kernen van de gemeente. Die vrezen dat daarmee de ziel uit hun dorpen verdwijnt.

Net binnen