West-Friesland viert de laatste schooldag. Nog één patatje en dan...vakantie!

Frietjes van Jan Patat op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud

Frietjes van Jan Patat op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud© foto marcel rob

Tanja Koopen
Nibbixwoud

Zonder patat geen laatste schooldag op de Sint Nicolaasschool in Nibbixwoud.

De zomervakantie staat voor de deur. De West-Friese scholen werken deze laatste week toe naar zes weken vrij. De een met een vossenjacht, de ander met afscheid van leerkrachten die definitief de school verlaten. En natuurlijk met het feestelijk uitzwaaien van groep acht.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jan Patat

Jan Patat© Foto Marcel Rob

Een eigen plein.

Een eigen plein.© foto Marcel rob

Sommige scholen maken een groot feest van de laatste schooldag van dit wel heel bijzondere jaar waarin lang niet alles kan. Maar soms is het ook gewoon traditie. Zo weet directeur Marloes Stuive niet eens precies hoe lang Jan Patat al op deze laatste schooldag elke leerling van de Sint Nicolaasschool op een zak patat trakteert.

(Tekst gaat door onder de foto)

Friet voor de kinderen.

Friet voor de kinderen.© Foto Marcel Rob

Voor de gelegenheid is het schoolplein deze ochtend zelfs omgedoopt tot Jan Patatplein. De kleintjes mogen natuurlijk eerst, die krijgen om tien uur al een lekkere zak frites met mayo, maar uiteindelijk komen alle 245 leerlingen aan de beurt. De kraam van Jan Patat staat op het plein en zonder mopperen bakt hij de hele ochtend door.

Levend Stratego

Op De Klaverwoid in Twisk hebben ze hun eigen traditie, waar overigens ook een patatkraam bij hoort. Maar ook ijs, want in Twisk pakten ze donderdag - hun laatste dag - helemaal uit om de rest van het jaar ’goed’ te maken. Deze dag vol met stormbaan, levend tafelvoetbal, levend stratego, doelschieten, een zweefmolen en dus patat en ijs, verving al die activiteiten die het hele jaar vanwege dat stomme coronavirus niet door konden gaan. En de ouders, die lang niet op school mochten komen, konden weer een handje bijsteken.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kinderen laten de patat zich goed smaken.

De kinderen laten de patat zich goed smaken.© Foto Marcel rob

Want voor alle West-Friese kids werd een bewogen schooljaar afgesloten. Een jaar anders dan andere jaren, met videobellen, thuis lesgeven, thuis werken in combinatie met school, dan weer op school werken en in bubbels leven. Waarbij de tweede keer dat de school dicht moest een flinke tegenvaller was. Waarbij schoolreisjes en musicals vaak niet door konden gaan, maar dat gelukkig wel gewoon op school kon worden afgesloten, met deze laatste week en deze laatste dag. En nu is het vakantie. Voor hééél lang.

(Tekst gaat door onder de foto)

Frietjes van Jan Pata op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud

Frietjes van Jan Pata op de St. Nicolaasschool in Nibbixwoud© foto marcel rob

Net binnen