Feest in Amersfoort want voor het eerst kruipt er een nimmerzat uit het ei; Kuiken doet de naam nimmerzat eer aan: letterlijk onverzadigbaar

Gezellig samen bovenin de boom: links de nimmerzat, rechts de altijd wat chagrijnig overkomende maraboe.

Gezellig samen bovenin de boom: links de nimmerzat, rechts de altijd wat chagrijnig overkomende maraboe.© foto dierenpark amersfoort

Eric Lorier
Amersfoort

Primeurtje voor dierenpark Amersfoort. Voor het eerst in de historie van de dierentuin is er namelijk een nimmerzat uit het ei gekropen.„Het kuiken zit nu nog veilig hoog bij moeder in het nest, maar over een paar weken zal het jong uitvliegen door de grote openluchtvolière Snavelrijk”, meldt dierverzorger Marc Belt. „Dan kunnen wij ook vaststellen of de jonge nimmerzat een mannetje of vrouwtje is.”

De jonge nimmerzat gaat de komende dagen laten zien waar de nimmerzat zijn naam aan te danken heeft. De kuikens zijn namelijk letterlijk onverzadigbaar, het eten is niet aan te slepen voor het pluizige kuiken. De jonge nimmerzat is, met andere woorden, nimmer zat. Het jong lijkt op dit moment voor geen meter op zijn ouders. Het pluizige grobbekuiken met zijn zwartgrijze snavel verandert over een tijdje echter in een statige witte vogel met een bontgekleurde snavel.

De nimmerzat broedt graag in een boom waar ook andere nesten te vinden zijn. „En zo komt het dat er pal naast dit nest ook een maraboe uit een ei is gekropen. De buren kunnen dus kennis en ervaringen uitwisselen”, zegt Marc Belt. Vanwege landelijke voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep kunnen bezoekers op dit moment niet in de volière tussen de vogels lopen. De vogels zijn te bekijken via een grote open inkijk.

Het nu nog pluizige kuiken krijgt een prachtig wit verenkleed.

Het nu nog pluizige kuiken krijgt een prachtig wit verenkleed.© foto dierenpark amersfoort

Net binnen