Weer maakt corona de Triatlon van Abbekerk het leven zuur. De organisatie daagt atleten uit om de verplichte afstanden toch vooral te gaan zwemmen, fietsen én lopen

Een wedstrijdbeeld van de 36e en vooralsnog laatste Triatlon van Abbekerk.

Een wedstrijdbeeld van de 36e en vooralsnog laatste Triatlon van Abbekerk.© Archieffoto Marcel Rob

Vincent Schot
Abbekerk

Na 36 succesvolle edities ging er vorig jaar een streep door de triatlon van Abbekerk. Dit jaar is het niet anders. Corona maakt het ook nu niet mogelijk om de langstlopende triatlon van Nederland op de eerste zondag van september op een veilige manier te houden.

De organisatie stelt het besluit om de 37e editie met nog eens een jaar vooruit te schuiven met pijn in het sportieve hart te hebben genomen, maar ook niet anders te kunnen. ,,Ondanks de vaccinaties en versoepelingen gelden voor onze organisatie nog de hoge eisen van het coronaprotocol voor evenementen. Vergunningverleners kunnen geen toezeggingen doen voor het doorgaan van onze triatlon op 5 september. En zelfs wanneer alleen de basisregels gelden, kunnen wij geen evenement neerzetten zoals deelnemers en wij dat gewend zijn. Omdat voor de zomervakantie een groot aantal zaken geregeld moet zijn, kunnen wij dit besluit niet vooruitschuiven.’’

Helemaal niets willen ze in Abbekerk ook niet doen. En dus daagt de organisatie atleten uit om de afstanden die horen bij de achtste of kwart triatlon die normaliter in het West-Friese dorp op de agenda staan alsnog te voltooien. Niet allemaal op 5 september en ook niet op het eigenlijke parcours, maar op een moment dat het deelnemers zelfs past tussen 23 augustus en 5 september.

,,Deelnemers doen de triatlon in eigen tijd en op eigen parcours. Daarbij gelden dus ook de lokale verkeersmaatregelen, de geldende protocollen voor corona en eventuele reserveringen in zwembaden’’, aldus de organisatie.

Er hangt zelfs een uitslag aan de alternatieve wedstrijd vast want wie voor 15 augustus aangeeft deze uitdaging aan te gaan en uiterlijk 5 september zijn of haar (tussen)tijden én een bewijs van deelname doorstuurt aan de organisatie van de Triatlon van Abbekerk ontvangt een unieke herinnering en wordt opgenomen in een uitslag.

Net binnen