Kastjes kijken in het dorp. De jaarlijkse kunstroute ziet er dit jaar anders uit

© Foto Susan Tijm

Lydia Jasper
Callantsoog

Wandelen door het dorp, de polder, het bos en langs kijkkasten. Omdat voor het tweede achtereenvolgende jaar de kunstroute niet door kan gaan, heeft Art Callantsoog daarom nu een alternatieve kunstroute op poten gezet. Te zien vanaf het pinksterweekend.

De kunst staat in kijkkasten. En in de tuin of achter de ramen van deelnemende adressen. Het gaat om schilderijen, fotografie, keramieken en bronzen objecten, quilts en tassen. Voor degenen die een kijkje nemen, betekent dit dat ze op afstand van anderen de route kunnen doen.

Tijdens de pinksterdagen - 22, 23 en 24 mei - tonen naast de lokale kunstenaars ook kunstenaars van buiten de gemeentegrenzen hun werk. Daarna blijven werken dit jaar nog te zien. Ook worden de kunstwerken regelmatig vervangen.

Locatie

,,Normaliter organiseren we tijdens de Pinksterdagen een kunstroute op locatie door Callantsoog en Groote Keeten’’, zegt Susan Tijm, een van de vele vrijwilligers achter het evenement. ,,Dan kunnen mensen een praatje maken met de kunstenaars. Omdat door de omstandigheden - corona - dit niet mogelijk is, kwamen we vorig jaar al op het idee om dit in aangepaste vorm te houden. Lokale kunstenaar Friso ten Holt opperde het als eerste en we hebben het daarna uitgewerkt. Bezoekers zijn lekker buiten en in beweging. Natuur en cultuur worden met elkaar verbonden.’’

De alternatieve kunstroute is lopend en op de fiets te doen. ,,Iedereen kan via zijn mobiel zelf zijn startpunt bepalen. De kortste route is vier kilometer. Ik meen dat de langste variant tien kilometer is, dan ga je ook door Groote Keeten.’’

Informatie

De organisatie hoopt op 25 en 26 september de originele kunstroute weer te kunnen houden. De alternatieve route en meer informatie is te vinden op www.artcallantsoog.nl.

Net binnen