Lawine aan lezersvragen over gewilde én gevreesde coronavaccins
Lezers zijn huiverig voor het AstraZeneca-vaccin.© Foto Hollandse Hoogte / AFP
Wanneer ben ik aan de beurt? Mag ikzelf weten welk vaccin ik in mijn lichaam gespoten krijg? Wat nou als ik de AstraZeneca-prik weiger? De oproep aan lezers om vragen over het vaccineren te stellen heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd.
Bij de redactie zijn in een paar dagen 138 mails binnengekomen. Uit de honderden vragen klinkt zowel ongeduld als wanhoop door. ,,Ik zit met smacht te wachten op een oproep voor een uitnodiging voor het prikken van mijn echtgenote”, meldt Willem de Vis (81) uit Hoorn.
Hij heeft zijn eerste vaccinatie binnen. Nu nog die van zijn 69-jarige partner. ,,Ik zou het echt fijn vinden als ik weer met haar mee zou kunnen gaan om zomaar eens boodschappen te gaan doen. Dat ik niet in spanning moet zitten of zij niet besmet is geraakt als zij even weggaat.”
Je voelt de onzekerheid. ,,Mijn man heeft kanker in een vergevorderd stadium. Waarom komen deze kwetsbare mensen niet eerder aan de beurt?”, wil Marlene Simoons uit Oegstgeest weten. ,,Mijn dochter is bang onvruchtbaar te worden door de coronaprik. Wat moet zij doen?”, vraagt een bezorgde moeder. Je proeft ook het verlangen. ,,Mag ik mijn kleinkinderen van 11 tot en met 15 jaar weer knuffelen als ik één keer gevaccineerd ben”, vraagt Frans Dooper (72) uit Noord-Scharwoude zich af.
’Vaccinatieweek’
De komende week hebben we omgedoopt tot ’vaccinatieweek’. Elke dag komt een aantal vragen aan bod. Maar we zeggen er meteen bij: veel vragen blijven onbeantwoord. Bijvoorbeeld omdat er nog niet genoeg zekerheid over is, maar ook omdat het soms medisch niet verantwoord is bepaalde vragen te beantwoorden.
Lees ook: Vaccinatievragen deel 1: Wanneer krijg ik mijn eerste prik?
Lees ook: Vaccinatievragen deel 2: waarom pauzeert Nederland pauzeert met AstraZeneca onder de 60?
Lezers stellen heel specifieke vragen over vaccins, met het oog op hun onderliggende aandoeningen en medicijngebruik. In hun familie zit bijvoorbeeld trombose, ze slikken bloedverdunners, hebben diabetes, zijn allergisch voor wespen of hebben in het verleden een anafylactische shock gehad. Begrijpelijk is dat zij willen weten of ze zich veilig kunnen laten vaccineren en met welk vaccin. Deskundigen benadrukken dat hun specialist of huisarts daarover als enige iets kan zeggen.
Bijwerkingen
In de zevendelige vaccinatieserie helpen we u vrijdag op weg bij de meest gestelde vraag: wanneer krijg ik mijn eerste prik? Zaterdag gaan we in op de bijwerkingen. Later behandelen we onder meer vragen van ex-coronapatiënten. ,,Is het verstandig me te laten vaccineren en zo ja met welk merk vaccin?”, vraagt Ton de Bruin (71) uit Hoorn. Tijdens de eerste golf lag hij door corona in totaal zes weken aan de beademing. ,,Daarna ruim twee maanden voor revalidatie in een verzorgingshuis. Ik revalideer nu thuis verder.”
Ingrid Prins (62) uit Kwadijk kreeg in november corona en heeft nog ’enorme klachten’. ,,Zoals moe zijn, spierpijn, geen reuk en smaak, een permanente stank in mijn neus.” Uit een test blijkt recent dat ze antistoffen heeft. Moet ze zich nou laten vaccineren?
Ook de roep om vaccinatiekeuzevrijheid klinkt luid. ,,Voor mij is het een principekwestie dat ik zelf mag bepalen wat er in mijn lichaam wordt gespoten. Het vertrouwen in AstraZeneca is bij mij tot het nulpunt gedaald”, zegt Kees Haasnoot, die vorig jaar met twee longembolieën in het ziekenhuis belandde.
Willy Maten (61) uit Zaandam komt tot zijn spijt in aanmerking voor het AstraZeneca-vaccin. ,,AstraZeneca neem ik absoluut nooit niet. Ik wil alleen het Janssen-vaccin en anders laat ik mij niet vaccineren.” Daarin staat hij bepaald niet alleen. ,,Ik heb mijn twijfels over het AstraZeneca-vaccin”, laat Pieter Spanjaart (86) uit Haarlem weten. ,,Wat zijn de consequenties als ik weiger?”
Ook de ’prikorde’ houdt de gemoederen bezig. De bevlogen André Mulder (64) uit Leiden stapte na dertig jaar fysiek lesgeven noodgedwongen over op online-onderwijs. ,,Op school kom ik niet omdat die omgeving ziekmakend is.” Hij vraagt zich af waarom het onderwijspersoneel nog niet aan de beurt is. Cynisch meldt hij: ,,Ik overweeg een tripje naar Servië of Chili. Het schijnt dat ik daar dezelfde dag nog geholpen wordt. Tot die tijd krijgen mijn (examen-)leerlingen gemankeerd onderwijs.”
Speciaal busje
Hilde Breggeman wil zo graag dat haar 105-jarige moeder wordt ingeënt. ,,Ze is nog thuiswonend in Krommenie, maar helaas niet meer zo mobiel.” Om moeder thuis geprikt te krijgen, belde ze de huisarts. ,,Wist nog van niets.”
Kan een speciaal busje deze niet-mobiele ouderen dan niet naar de GGD brengen, oppert ze. ,,U zult begrijpen dat wij kinderen ook inmiddels bejaard zijn en voor ons is het heel moeilijk mijn moeder naar een priklocatie te brengen.” Goed nieuws voor Hilde Breggeman: vanaf volgende week gaan huisartsen ook in Noord-Holland bewoners die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te gaan, thuis vaccineren met AstraZeneca.
Bij de redactie kwamen allerlei verrassende vragen binnen. Petrieta de la Caja vraagt zich af waarom die naald ’zó lang is’? ,,Ik heb maar een dun armpje, dan zit je zo op het bot. Kan dat geen kwaad?” Nienke van Haare Heijmeijer vraagt of ze kan helpen met vaccineren. ,,Ik heb een medische achtergrond, maar zou wel moeten leren hoe ik een prik moet zetten.”
Maar dan heb je ook een goede aan de Hilversumse. ,,Ik ben een mensenmens en kan jongeren en ouderen gerust stellen.”