Zuideinde in Monnickendam wordt iets minder autoluw: blikvrije periode ingekort met twee maanden

Drukte op het Zuideinde: door rijdende en geparkeerde auto’s is er weinig ruimte voor voetgangers en fietsers.

Drukte op het Zuideinde: door rijdende en geparkeerde auto’s is er weinig ruimte voor voetgangers en fietsers.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Johan Moes
Monnickendam

Het Zuideinde in Monnickendam wordt iets minder autoluw. De periode waarin de straat op zaterdag verboden gebied is voor auto’s wordt met twee maanden teruggebracht: van mei tot en met augustus. Dat was tot nu toe van april tot en met september.

De maatregel is jaren geleden ingesteld om winkelend publiek dat te voet of met de fiets naar het Zuideinde komt meer ruimte te geven. Door het autoverkeer en geparkeerde auto’s in de straat ontstonden onveilige situaties.

Maar het aantal winkels is de laatste tijd afgenomen: de bakker, de slager, de speelgoedwinkel en de drogist zijn verdwenen. Daardoor is er ook minder winkelend publiek op de been. Bovendien kwamen er klachten van bewoners van omliggende straten in het centrum van Monnickendam waar de verkeersdruk juist toenam op de zaterdagen in de zomer.

Naar aanleiding daarvan is besloten de autoluwe periode in te korten met ingang van dit jaar. De gemeente zegt dat de nieuwe maatregel te zijner tijd wordt geëvalueerd en op basis daarvan wordt een besluit genomen voor de komende jaren. Het verbod voor auto’s geldt van 10 tot 16 uur.

Net binnen