Meerlandenfonds maakt 112 clubs en verenigingen blij met donatie

De uitreikingsbijeenkomst van het Meerlandenfonds in 2018.© Taco van der Eb

Bart Boele
Rijsenhout

Het Meerlandenfonds heeft ook dit jaar 55.000 euro weggegeven aan maatschappelijke doelen in het werkgebied van afval- en energiebedrijf Meerlanden. Er zijn 112 clubs en verenigingen blij gemaakt.

Jaarlijks is er een feestelijke uitreiking van donaties, maar vanwege corona is dit jaar een digitale versie bedacht met videofilms van wethouders die op pad gaan om verenigingen en clubs een cheque te overhandigen. In Heemstede en Hillegom ging geld naar zes aanvragers, in Bloemendaal naar negen en in Haarlemmermeer naar 39. Een jury beoordeelt elk jaar de aanvragen en bepaalt de bedragen per doel.

Onmisbaar

Van harte was de keus voor een digitale uitreiking niet. „Ik mis het persoonlijke contact van het jaarlijkse event met al die vrijwilligers. Maar ik vind het mooi dat we hen op deze manier toch kunnen verrassen”, zegt Meerlanden-directeur Angeline Kierkels. „Vrijwilligers zijn onmisbaar voor onze maatschappij en misschien in deze periode wel meer dan ooit. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen proberen zij hun werk zo goed mogelijk voort te zetten om daarmee bij te dragen aan een mooie en duurzame leefomgeving in de regio. Daarom steunen wij initiatieven van goede doelen en verenigingen.”

Meerlanden zamelt afval in van acht gemeenten en vierduizend bedrijven in de regio’s Schiphol, Zuid-Kennemerland en de Bollenstreek. Vanuit die acht gemeenten mogen maatschappelijke organisaties elk jaar aanvragen indienen voor een donatie van het Meerlandenfonds. Door het grote aantal aanvragen komt het toegekende bedrag op een paar honderd tot duizend euro per aanvrager.

Juttersgeluk

Drie van de tientallen aanvragers kregen duizend euro: stichting Juttersgeluk in Bloemendaal, stichting Dorpshuis Abbenes in Haarlemmermeer en Racing Club Heemstede. Zorgboerderij Kasteelhoeve in Lisse krijgt 999,99 euro. Hoewel het meestal om afgeronde bedragen gaat, zijn er ook specifieke donaties gedaan. Zo krijgt Welzijn Bloemendaal 619,72 euro. De Bennebroekse Amateur Tuinders Vereniging krijgt geen geld, maar compost.

Uitgangspunt voor de toekenning was dit jaar de inzet voor een mooie en duurzame omgeving. Er wordt extra gelet op projecten of activiteiten die het milieu bevorderen of het welzijn van mensen vergroten, en dit jaar ook op aanpassingen die daarvoor nodig zijn vanwege Covid-19.

Lijst donaties

De afgelopen jaren vond de uitreiking vaak plaats bij stichtingen/verenigingen die in de vorige editie een bijdrage hebben ontvangen uit het Meerlandenfonds. Zo vond het evenement plaats bij Tennisvereniging HBC in Heemstede en muziekvereniging Jeanne d’Arc in Noordwijkerhout. Dit jaar ging alles met video-opnames die zijn te bekijken op de website meerlanden.nl/fonds. Daar staat ook de lijst met alle toegekende donaties.

Meerlanden wil met het fonds ’iets doen’ voor het eigen werkgebied. Daarnaast wordt voor het opgehaalde afval gekeken naar optimale mogelijkheden van hergebruik of verwerking, zodat er uiteindelijk niets meer wordt weggegooid of verbrand.

Net binnen