Vier starts voor Bas Takken op Paralympische spelen

Bas Takken

Bas Takken© Archieffoto

Marcel Tabbers
Rotterdam

Na de Rotterdam Qualification Meet weet zwemmer Bas Takken zich verzekerd van vier startbewijzen voor de Paralympische Spelen. Op de 200 vrije slag, die niet op het programma staat in Tokio, zwom de 21-jarige zwemmer uit Hoorn een Europees record.

Voor het kwalificatietoernooi was Takken al zeker van zijn tweede Paralympische Spelen op rij op de 400 vrije slag. Dat was op basis van zijn tweede plaats (4.03,63) op het wereldkampioenschap in Londen van vorig jaar. In Rotterdam zwom hij op de slotdag ruim boven die tijd (4.11,87, serie 4.11,09), maar de focus lag op het bemachtigen van het startbewijs op de 100 rugslag. Daarin slaagde Takken. Na de 1.01,25 in de series voldeed hij in de finale (1.01,08) andermaal ruim aan de eis van 1.02,39.

Kromowidjojo

Takken was ‘ontzettend blij’ met zijn tijd op de 100 vrije slag. De 53,79 was goed voor een Nederlands record, maar de kwalificatie voor Tokio was het hoofddoel. ,,In de series zwom ik 0,3 seconde langzamer. Dus het koppie moest op scherp en ik moest alles op alles zetten voor een mooie tijd. En dat is gelukt.’’ Waar hij het verschil maakte? ,,Eigenlijk was er iedere meter een beetje winst. Het was allemaal sterker en beter en nu mag ik op het koningsnummer uitkomen in Tokio.’’ En er was nog een leuke feitje. Takken was sneller dan Ranomi Kromowidjojo (54,00). De richttijd op de 200 wisselslag voor Tokio had Takken al op het WK gezwommen.

Net binnen