Als fietser van de gebaande paden af? Het kan in Groote Keeten. Wel even over een hek klauteren en je een weg banen door het struweel

Fietspad. Achter een hek. Klimmen en dan zelf je weg zoeken door het struweel.

Fietspad. Achter een hek. Klimmen en dan zelf je weg zoeken door het struweel.© Foto Mediahuis/Marten Visser

Marten Visser
Groote Keeten

Groter, luxer, sneller, uitdagender. Het gewone is in deze tijd vaak niet meer goed genoeg.

Geldt ook voor fietsen. Kalmpjes aan over een fietspad peddelen is allang niet meer voldoende voor vele mensen. Die willen meer, van de gebaande paden af.

Ze rossen op een volgeveerde mountainbike door het bos, over parcoursen die daarvoor speciaal zijn aangelegd. De nieuwste rage: het gravelbiken. Op een racefiets met iets bredere banden dan normaal de onverharde paden opzoeken.

Het stelt gemeenten en natuurbeheerders voor een uitdaging. Ze zullen mee moeten, net iets uitdagender fietsroutes moeten bedenken. Maar of dat zover moet gaan als in Groote Keeten?

Daar moet de avontuurlijk ingestelde fietser wel flink moeite doen. Het bordje dat het fietspad aangeeft staat letterlijk achter een hek, in de groensingel rond het Sandepark. En van een pad is zo te zien ook niet echt sprake. Eerst klimmen dus en daarna maar kijken hoe je met je fiets door het struweel komt.

Een uitprobeersel van de gemeente Schagen? Vast niet. Het zullen eerder grappenmakers zijn geweest die het bord dat bij het pad dat langs de Rietweg stond, die naast de groensingel loopt, ongevraagd hebben verplaatst.

Net binnen