Eerste uitslag Amerikaanse verkiezingen bekend

ANP Producties | Bron: ANP

De eerste Amerikaanse verkiezingsresultaten zijn bekendgemaakt in de twee dorpen Dixville Notch en Millsfield in New Hampshire.

De Democratische kandidaat Joe Biden won alle vijf stemmen in het kleine dorpje Dixville Notch. De zittende president Donald Trump behaalde in Millsfield een meerderheid van 16 stemmen, terwijl 5 mensen op Biden stemden.

De stembureaus zijn om middernacht al geopend in de twee dorpen nabij de Canadese grens, die ondanks de coronaviruspandemie de traditie sinds 1960 in stand houden.

Dixville Notch, een plaatsje met twaalf inwoners, meldde dinsdagochtend als allereerste het resultaat van de presidentsverkiezingen: alle vijf de stemgerechtigden kozen voor Joe Biden.

Handjevol stemgerechtigden

Het kleine dorpje in het noordoosten van de VS gaat al sinds 1960 als eerste naar de stembus. Direct om middernacht, als de stembus opengaat, brengt het handjevol stemgerechtigden hun stem uit. De stemmen worden vervolgens meteen geteld en in een kwestie van minuten is de strijd beslecht. In 2016 kreeg Hillary Clinton de meerderheid van de toen acht te verdelen stemmen.

De wet in de staat New Hampshire staat gemeenten met minder dan honderd inwoners toe om hun stembureaus om middernacht te openen en ze te sluiten zodra alle stemgerechtigden hebben gestemd. De meeste stembureaus aan de oostkust openen dinsdag rond 06.00 of 07.00 uur lokale tijd (12.00 of 13.00 uur Nederlandse tijd).

Vanwege de coronapandemie hebben in de VS bijna 100 miljoen mensen dit jaar al vooraf gestemd per post.

Net binnen