Gros respondenten stelling ’Doe de deur niet open en blijf thuis’ houdt de deur dicht voor Sint Maarten

Geen risico’s nemen met Sint Maarten.

Geen risico’s nemen met Sint Maarten.© Foto Erik Rietman

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Angst voor verspreiding blijkt doorslaggevend voor jastemmers op de stelling ‘Doe de deur niet open en blijf thuis: dit jaar geen Sint Maarten!

71 procent van de respondenten hebben aangegeven het eens te zijn met het voorstel om Sint Maarten dit jaar aan de deur voorbij te laten gaan. Volgens familie Bol is het prima uit te leggen aan een kind waarom er geen Sint Maarten gelopen kan worden. ,,Kinderen zijn flexibel, als ze maar de juiste uitleg krijgen. Een prima alternatief is een snoepjesbingo.”

Angst

Elly van den Elst uit Grootebroek spreekt de angst uit dat jongeren met hun gezang ouderen kunnen besmetten. ,,Daar zit niemand op te wachten. Ik hoop volgend jaar met extra veel snoep weer achter de deur te bivakkeren.” Ferry Theijsmeijer sluit zich aan bij deze mening.

Een oproep om als burger vooral verstandig te blijven, komt van Hans van Ossenbruggen uit Hoorn. Temeer omdat ,,het kabinet geen verantwoordelijkheid durft te nemen.” Volgens James van der Gulik uit Andijk kunnen kinderen prima met een lampionnetje een route lopen zonder snoep op te halen. ,,Na de wandeling thuis wat lekkers!”, oppert hij het idee.

Meerdere respondenten, waarvan enkelen in de zorg werkzaam zijn, geven aan dat je met oplopende cijfers van positief geteste mensen, de oplopende druk in ziekenhuizen en op ic-afdelingen je geen enkel risico moet willen nemen.

Oneens

29 procent van deelnemers aan de stelling van deze week hebben de neetoets aangevinkt. ,,De deur niet opendoen past niet bij ons”, meldt Dick Sijm uit Wervershoof. L. Bakker uit Enkhuizen verbaast zich erover dat hij wel mag werken met kinderen, maar dat ze niet aan de deur mogen komen. Afstand houden en maximaal één ouder laten meelopen, is dan ook zijn voorstel.

Het grootste aantal respondenten dat nee heeft gestemd, geeft aan dat je kinderen dit pleziertje niet moet ontnemen. Bas Rood uit Lutjebroek schrijft: ,,Er is al niks te doen voor ze in deze tijd.” Schutte uit Wervershoof begrijpt niet dat mensen er een punt van maken. ,,Wat een zielige mensen heb je toch.” Dirk Roosendaal uit Enkhuizen wijst erop dat kinderen die langs de deur gaan van een leeftijd zijn waarop ze geen mondkapje hoeven te dragen. ,,Desnoods draagt de persoon aan de deur die snoep aanbiedt een mondkapje. Gun de kinderen nog een feestje in deze nare periode.”

Feestje

Chantal Vlam uit Bovenkarspel geeft hetzelfde aan: ,,Laat voor de kinderen dit feest zo goed als normaal verlopen. Het is voor sommigen van hen al moeilijk genoeg.”

M. Buis-Berkhout uit Spanbroek is van mening dat we jonge kinderen een zo normaal mogelijke omgeving moeten bieden in deze tijd. De uitspraak: ’Je bent maar eenmaal jong’ is er niet voor niets. Dit zijn herinneringen voor het leven en kun je nooit meer inhalen. Liesbeth uit Enkhuizen heeft voor alle zekerheid snoep in huis gehaald omdat ze een kindje écht niet wil teleurstellen, mocht deze onverhoopt bij haar op de stoep staan.

,,Kinderen gaan naar school, naar de kinderopvang en spelen met elkaar. Op afstand zingen en een snoepje pakken is onverantwoord? Leg het mij maar uit.”

Net binnen