Wormerland adviseert inwoners: ’Vier Sint-Maarten thuis’

Kinderen tijdens de viering van Sint Maarten in 2019.
© Archieffoto/Erik Rietman
Wormer

De gemeente Wormerland roept op dit jaar Sint-Maarten thuis te vieren, vanwege het nog altijd toenemende aantal besmettingen met het coronavirus.

Met deze oproep gaat de gemeente een stap verder dan de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Die geeft dat advies namelijk niet en stelt dat Sint-Maarten vieren binnen de huidige maatregelen mogelijk is. ,,Ga je samen met je kind langs de deuren? Ga dan alleen of met het eigen gezin, bied traktaties op afstand aan, organiseer geen activiteiten waarbij volwassenen elkaar ontmoeten, blijf bij klachten binnen en houd natuurlijk die anderhalve meter afstand.’’

Judith Michel, burgemeester van Wormerland, laat weten zich terdege te realiseren dat Sint Maarten een traditie is in de Wormerlandse gemeenschap. ,,Wel of niet deelnemen is een eigen verantwoordelijkheid van ouders. Desalniettemin vraag ik inwoners begrip te hebben voor de situatie, en Sint-Maarten dit jaar thuis te vieren. Hoe ongelooflijk jammer ik dit ook vind, de realiteit vraagt ons om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.”

Omdat Sint-Maarten niet onder een evenement valt, is er geen sprake van een verbod. ,,Mocht u toch de straat opgaan met uw kinderen, dan vraag ik diegenen om zich te houden aan de coronaregels en te respecteren dat er mensen zijn die, vanwege de huidige omstandigheden, de deur niet open doen.”

Net binnen