Spaarpaal in plaats van flitspaal moet automobilist bewust maken van snelheid in eigen wijk; PvdA Gooise Meren wil goed gedrag belonen met deze digitale spaarpot

De PvdA wil geen flitspalen (foto), maar spaarpalen om automobilisten zich aan de snelheid te laten houden.
Gooise Meren

In plaats van automobilisten te beboeten voor te hard rijden, kun je ze ook belonen als ze zich aan de snelheid houden. Hiervoor bestaan zogeheten ’spaarpalen’. De PvdA in Gooise Meren wil graag dat het college gaat onderzoeken, al dan niet in samenwerking met de regio of de provincie, of deze palen ook hier toegepast kunnen worden.

Volgens de partij is de spaarpaal in Brabant zo’n succes dat ook andere provincies zoals Overijssel en Zuid-Holland deze nu gebruiken. In de motie die de PvdA hier woensdag bij de raadsvergadering over gaat indienen, geven ze een voorbeeld uit de gemeente Zundert.

De spaarpaal is hier voor een aantal weken in een straat geplaatst. Iedereen die aan de paal voorbij rijdt binnen de toegestane snelheid, spaart een vast bedrag. Bijvoorbeeld tien cent per keer. Dit is direct zichtbaar op het digibord van de paal. De gemeente stelt vervolgens een maximaal spaarbedrag in, zoals 1000 euro. Zodra het bedrag gehaald is, gaat de meter uit. Het gespaarde bedrag komt vervolgens ten goede aan de wijk waar de paal heeft gestaan. De kosten voor deze bijdrage kunnen gedekt worden uit het budget voor verkeersveiligheid.

De stroom die de tijdelijke ’snelheidsmeterspaarpot’ nodig heeft, wordt in Zundert verkregen via een bewoner of bedrijf uit de straat tegen een redelijke vergoeding. De dorpsraad en inwoners zijn dan ook nauw betrokken bij de plaatsing van de spaarpaal.

Spaarpalen kunnen geplaatst worden langs 30, 50 en 60 km-wegen. De PvdA hoopt dat het concept buurtbewoners meer bewust maakt van de snelheid waarmee ze in hun eigen wijk rijden.

Net binnen