Op Nieuwjaarsdag geen nieuwjaarsduik op Bloemendaalse strand

De Nieuwjaarsduik van 1 januari 2020. In de rolstoel zit de initiatiefnemer van de duik, Ok van Batenburg. Van Batenburg organiseerde duik voor het eerst in 1960.
© Archieffoto
Bloemendaal

De nieuwjaarsduik georganiseerd door de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade gaat niet door. Voorzitter Ruud Cloeck wil niet het risico lopen dat het traditionele evenement op Nieuwjaarsdag achteraf gezien een bron van besmettingen is geweest.

Begin dit jaar doken bij een gevoelstemperatuur van 4 graden in totaal ruim 1.500 deelnemers de Noordzee in onder toeziend oog van duikmeester en erelid Ok van Batenburg.

Het besluit staat volgens Cloeck los van de huidige stijging van het aantal mensen dat het virus onder de leden heeft. ,,We liepen al voor de persconferentie van 13 oktober te dubben wat wijsheid zou zijn. Langer wachten had gekund, maar al worden de maatregelen versoepeld. We vinden het onverantwoord zo’n massaal evenement te organiseren. Eerder dit jaar hadden we in augustus om diezelfde reden ook onze Zeemijl geannuleerd. Het is nu eenmaal een bijzondere tijd waar we in leven en als reddingsbrigade speel je daar wel een cruciale rol in.’’

Cloeck denkt wel dat er evengoed mensen zijn die een frisse start van 2021 gaan maken. Of de brigade evengoed aanwezig is, kan hij nog niet zeggen. ,,We zijn allemaal vrijwilligers en normaal gesproken doen we onze nieuwjaarsreceptie op de post na de duik. Of we dat laatste op 1 januari doen hangt sterk af van de dan geldende regels. Als we er wel zijn houden we zeker een oogje in het zeil. En misschien duiken we er zelf ook wel in. De nieuwjaarsduik in Bloemendaal is nog authentiek. Zonder opsmuk en massaliteit. Ik gun ieder z’n feestje, maar wij houden het liever gewoon.’’

Net binnen