Messenverbod in Zaanstad: 'Wapens en geweld moeten gemeente uit'

ZAANSTAD

De gemeente Zaanstad verbiedt het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. "Wapens en geweld moeten onze gemeente uit", stelt burgemeester Jan Hamming.

Hamming wil met het verbod kunnen optreden als iemand gevaarlijke voorwerpen bij zich heeft die niet onder de Wet Wapens en Munitie vallen, zoals messen. "De afgelopen jaren zijn er te veel geweldsincidenten geweest met soms tragische gevolgen. Ik wil er alles aan doen om dit terug te dringen", zegt de burgemeester.

Het bezit en gebruik van de wapens is een groot probleem in Zaanstad. In 2017 zijn er 138 incidenten geregistreerd met een wapen waarbij de politie moest optreden. In 2019 steeg dit al naar 171. Dit jaar zijn er, ondanks de coronacrisis, al 142 incidenten geweest, verspreid door de hele gemeente. In twee gevallen waarbij dit soort toegestane messen werden gebruikt, zijn de afgelopen jaren doden gevallen.

In twee veiligheidsrisicogebieden in gemeente Zaanstad, het centrum en de wijk Poelenburg, kon al preventief gefouilleerd worden. Met deze wet kan dat in de hele gemeente als daar aanleiding voor is, zoals bij verstoring van de openbare orde. De burgemeester gaat nog in gesprek met de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om de verkoop van messen aan minderjarigen aan banden te leggen.

Net binnen