Iedereen vindt iets van het advies van de Veiligheidsregio om dit jaar geen Sint-Maarten te lopen: ’Graaien in een schaal met snoep is misschien niet zo verstandig’

Langs de deuren met Sint Maarten, het lijkt er dit jaar niet van te komen.
Enkhuizen

Er wordt veel afgelast vanwege het coronavirus, maar het dringend advies om geen Sint Maarten te lopen hakt er flink in bij veel mensen in West-Friesland. De reacties variëren van begrip tot boosheid tot de oproep ’om gewoon bij mij aan te bellen’.

Aanvankelijk gaf de veiligheidsregio groen licht voor Sint-Maarten, al besloot de organisatie van de jaarlijkse optocht in Enkhuizen al in een vroeg stadium om deze in ieder geval af te gelasten. Met je kinderen langs de deuren gaan om te zingen voor snoep is nog steeds de eigen keuze van iedere ouder, maar de oproep is nu toch om dit niet te doen, nu de situatie ook in deze regio ’zorgelijk’ is.

Op de sociale media barsten de reacties los. Veel scholen zijn immers al bezig om lampionnen te maken voor 11 november, dé dag waar ieder kind naar uitkijkt. Hoe moet je dat uitleggen?

Verplaatsingen

Veel mensen zeggen open te zullen doen als er toch wordt aangebeld op 11 november. ’Bij mij is iedereen welkom, hoor’, zegt een Bovenkarspelse op Facebook. ’Kom maar gewoon langs.’ Anderen wijzen erop dat kinderen veilig zijn en niet of minder ernstig besmet worden. De reden dat veel ouders vinden dat je ’gewoon moet gaan’, als ouder eventueel met een mondkapje op.

Maar de verplaatsingen, vaak met ouders, de wisselende contactmomenten en het graaien in de schaal met snoep en fruit roept bij ouders toch ook vraagtekens op. ,,Doe het gewoon een jaartje niet, net zoals met zoveel andere activiteiten moeten we het virus indammen’’, aldus een ouder. Anderen reageren daar fel op: ’Ik sla niks noppes een jaartje over...’ Een ander zegt: ’Ik loop gewoon, dan zetten ze maar een pot snoep in de deuropening. Geef kinderen nog een beetje een leven’ Anderen redeneren simpelweg: ’Wees verstandig en neem geen risico dit jaar!’

Alternatieven

Alternatieven worden ook aangedragen. Zo kondigt een moeder in Enkhuizen aan dat ze wel buiten gaat staan om het snoep uit te delen. Er zijn veel oproepen om buiten lichtjes te plaatsen of kaarsen te branden.

Een ander idee is het uitdelen van voorverpakt snoep met een schepnet en een plastic spatscherm voor, een bak snoep naast de lantaarn bij de voordeur te plaatsen en zelf achter het raam te gaan staan of lichtgevende breekstaafjes - ’goedkoop bij de Action’ - aan je voordeur te hangen voor kinderen die aanbellen. Kortom, aan West-Friese creativiteit geen gebrek.

Heeft u zelf een mening over het wel of niet doorgaan van het Sint-Maartenfeest of een ludiek idee om dit op een andere manier in te vullen? Mail deze naar: redactie.wef@nhd.nl

Net binnen